• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Kiss újabb dobogós helye

Kiss Norbert a szombati futamgyőzelem után vasárnap is dobogóra állhatott a kamionos Európa-bajnokság hungaroringi hétvégéjén – ezúttal a pódium második fokán ünnepelhetett a főverseny végén. A hazai drukkereknek ez is nagyon tetszett – a két nap alatt összesen 32 ezer ember volt kíváncsi a monstrumok csatájára.

De nézzük, mi történt a két vasárnapi futamon! A délelőtti időmérő edzésen ismét Kiss Norbert volt a leggyorsabb, így a főversenyen ő várhatta a pole pozícióból a lámpa szabad jelzését. Igenám, de mellőle meg az összetett pontversenyben vezető Adam Lacko indulhatott, így borítékolható volt, hogy ez nem lesz sima menet. Nem is lett az.

Lacko támadott, Kiss pedig nem tudta kivédeni a támadást, a cseh versenyző egyszerűen gyorsabb volt az egyenesben, kívülről megelőzte a magyar pilótát, aki így a második helyre szorult.
„Tudtam, hogy a rajtnál dől majd el sok minden, és nem is indultam rosszul, de nem is elég jól – nyilatkozta a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbi a leintés után. – A rajt után visszacsúsztam a második helyre, és utána hiába voltam gyorsabb a pálya hátsó részén, ott nem lehetett előzni, ahol meg lehetett volna, ott Adam (Lacko) autója volt a gyorsabb. Egyszerűen nem adódott előzési helyzet.”
Adam Lacko utóbb elárulta, már a verseny elején kikapcsolta a fedélzeti monitort, hogy ne lássa, mi folyik a háta mögött, mert tapasztalata szerint minél többet nézeget hátra az ember, annál valószínűbb, hogy hibázik. Nos, ő most nem hibázott.

Mint ahogy nem hibázott a második versenyfutamon sem: a nyolcadik helyről remekül rajtolva, és az előtte kialakuló tömegkarambolt ügyesen kikerülve egészen az első helyig küzdötte előre magát, úgyhogy végül kettős győzelmet ünnepelhetett vasárnap.

Kiss Norbert sajnos nem tudta befejezni a versenyt, mert a hetedik körben technikai gondja támadt. Utóbb elmondta, nem tudja, pontosan mi hibásodott meg, de elment a hátsó hajtás, így a hatodik helyről félre kellett állnia. Azzal vigasztalódhatott, hogy a nap leggyorsabb kört elérő pilótájának járó Krasznai János-díj az övé lett.
A kamionosok küzdelmét ezúttal is a Blancpain-mezőny versenye fűszerezte meg: a gyönyörű GT-autók látványos csatát vívtak – a főversenyüket a Fässler, Vanthoor kettős nyerte meg, mert ugye náluk van pilótacsere is.

 

KAMIONOS EURÓPA-BAJNOKSÁG, 5. FORDULÓ
3. verseny: 1. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 25:43.116, 2. Kiss (magyar, Mercedes) 0.765 másodperc hátrány, 3. Halm (német, MAN) 5.298 mp h. 4. verseny: 1. Adam Lacko 25:54.568, 2. Halm 4.392 mp h., 3. Vrsecky (cseh, Freightliner) 13.291 mp h.

Az Eb állása 19 futam után: 1. Adam Lacko 232 pont, 2. Kiss 174, 3. Hahn (német, Iveco) 174
Azonos pontszám esetén a több jobb helyezés dönt.


Kiss-győzelem a Ringen!

Kiss Norbert egy futamgyőzelemmel és egy kieséssel kezdte a kamionos Európa-bajnokság hungaroringi hétvégéjét – amikor a főverseny után felállt a dobogó legfelső fokára, tizenegyezer néző tapsolt állva a lelátókon.

De menjünk sorban.
Igazság szerint már a délelőtti időmérő edzésen látszott, nem lehet nagy baj, a kétszeres Európa-bajnok magyar remek tempót diktált, megvolt a sebessége ahhoz, hogy megszerezze a pole pozíciót. Meg is szerezte. A rajtja (saját bevallása szerint) sikerülhetett volna jobban is, de ahhoz éppen elég jó volt, hogy megtartsa az éllovas pozíciót, s bár az első néhány kanyar izgalmasabbra sikerült, mint amennyire szerettük volna, Kiss körről körre folyamatosan távolodott Jochen Hahn-tól, s végeredményben sima futamgyőzelmet aratott.
„Úgy ismerem ezt a pályát, mint a tenyeremet, jóformán itt nőttem fel, ezért is örülök nagyon, hogy sikerült nyernem. A fantasztikus hangulatot teremtő magyar szurkolók előtt ez különösen nagy élmény volt” – nyilatkozta Kiss Norbert, majd még hozzátette, nagyon örül neki, hogy a Tankpool24 csapat (amely tavaly szerződtette őt) szemmel láthatóan fejlődik, s hogy gyorsabb ütemben, mint ahogyan azt várták.

A második viadalon az első futam legjobb nyolc versenyzője fordított sorrendben rajtolt, vagyis Kiss nyolcadikként, ami nagy izgalmakat helyezett kilátásba. Egyrészt mert a „darálóban” menni nem a világ legunalmasabb foglalatossága, másrészt mert amikor lökdösődés van, akkor bármi megtörténhet. Sajnos ennek ezúttal Kiss volt az egyik szenvedő alanya (késő este még ülésezett a zsűri, annyi megtárgyalnivaló ügy volt), Ryan Smith kitessékelte a pályáról az egyik kanyarban.
„Valami kis technikai gond miatt eleve csúszkált a kamion hátulja, de a pontszerzésre így is esélyes voltam. Láttam Ryant magam mögött, azt is, hogy gyorsabb, és úgy éreztem, hagytam neki elég helyet, mégis nekem jött. Eltört a Mercedesben az első rugó, úgyhogy kénytelen voltam kiszállni a küzdelemből” – mondta Kiss.
A második versenyt egyébként a fő rivális Adam Lacko nyerte meg (ő az összetett pontverseny éllovasa, míg Kiss második Stephanie Halmmal azonos pontszámmal a harmadik), méghozzá késhegyre menő csatában, látványos előzések és nagy lökdösődések közepette.

A kamionos Európa-bajnokság csatározása (amelynek betétfutamaként érces hangú, csodálatos GT-autókat láthat a közönség a Blancpain-sorozat versenyein) vasárnap további két futammal folytatódik, vagyis újabb teljes értékű versenynapra készülhetnek a szurkolók, s remélhetőleg újabb magyar sikerre.
A második futam jó néhány manőverét vizsgálja a zsűri, végeredmény lapzártánkig nem érkezett.

 

KAMIONOS EURÓPA-BAJNOKSÁG, 5. FORDULÓ, HUNGARORING
1. verseny: 1. Kiss Norbert (magyar, Mercedes) 2:18:987, 2. Hahn (német, Iveco) 7.505 másodperc hátrány, 3. Halm (német, MAN) 10.437 mp h. 2. verseny (nem hivatalos): 1. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 25:51.814, 2. Hahn 0.602 mp h., 3. Smith (brit, MAN) 17.389 mp h.

Az Eb állása (nem hivatalos): 1. Adam Lacko 202 pont, 2. Hahn 159, 3. Kiss 159
Azonos pontszám esetén a több jobb helyezés dönt.

 


Forrás: www.hungaroring.hu

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. március 23., szombat

    Az Esztergom Rally-val melegít a szezonnyitó ERC futamra Osváth Péter Nehéz évet hagyott maga mögött Osváth Péter, aki idén a 11. Esztergom Nyerges Rally-n tesztel először a Skoda Fabia R5-tel. Idén az első éles megmérettetés április 12-14. között vár Osira,…
  • 2024. március 22., péntek

    Az Eurosol RS Skodájával indul idén a Német–Németh páros A tavalyi magyar bajnoki szezont az abszolút negyedik helyen záró duó egy frissebb technikára cseréli a Hyundait, és a magyar Eurosol Racing Team autójának szavazott bizalmat. Tavaly a Mikulás Ralin…
  • 2024. március 18., hétfő

    Turán Frigyes navigátora 2024-ben Zsiros Gábor Magyar Országos Rallye Bajnokság „Mindkettőnknek cél egy magyar bajnoki cím” 8 év közös versenyzés, majd 7 év szünet után ismét Zsiros Gabi navigál Turán Fricinek a 2024-es Magyar Országos Rallye…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top