• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Hamilton újabb fricskája

Brit Forma-1-es Nagydíj, Silverstone
versenyriport
2016. július 10.

 

 

Hamilton újabb fricskája

S ráadásul Rosberget megbüntették

 

Amilyen rosszul indult a szezon Lewis Hamilton számára, annyira jól folytatódott a Monacói Nagydíjtól kezdve. A hétvégi Brit Nagydíjon ugyanis immár öt futamból a negyedik győzelmét gyűjtötte be a Mercedes pilótája, s ezzel egyre többet faragott hátrányából az egyéni ponttáblán Nico Rosberghez képest. Bár Rosberg második lett, de vizsgálat indult ellene szabálytalan rádióhasználat miatt. Hamilton hátránya most már csak négy pont, de ha Rosberg helyét elveszik, akár helyet is cserélhet nagy riválisával a tabellán, s az élen állva érkezik meg két hét múlva a Hungaroringre. A bronzérmes helyen Max Verstappen ért célba. A Red Bull üdvöskéje egyre lenyűgözőbb teljesítmény nyújt új csapatánál.

 

„Nagyon hálás vagyok.” – mondta Hamilton „A legjobb rajongók itt vannak, nagyon köszönöm. Jó kis angol időjárásunk volt. Nagyon trükkös volt ilyen időjárási körülmények között. De ez az, amit nagyon szeretek a versenyzésben – mindig történik valami.” – szögezte le lelkesen a versenygyőztes pilóta.

 

Hamilton negyedik Silverstone-i győzelmével beállította Nigel Mansell eredményét, s tagja lett azon elit klubnak, amely olyan brit pilótákból áll, akik többször is megnyerték hazai futamukat. Hamilton a múlt heti Osztrák Nagydíj után most simábban nyert. A rajt előtti nagy eső miatti vizes pályán biztonsági autó mögött rajtolt el a mezőny. A hatodik körben indult el a versenyzés, miután a Bernd Maylander által vezetett biztonsági autó kiállt.

 Fotó: Amber PR

A még nedves pályán autózó brit pilóta a biztonsági autós rajtot követően elhúzott nagy riválisától és ezután már behozhatatlan előnyre szert téve rajtcél győzelmet szerzett ujjongó hazai közönsége előtt.

 

Nico Rosberg versenye már korántsem volt ilyen egyszerű. A német pilóta a második helyen autózott, amikor is Max Verstappen egy csodás előzéssel előtte termett. Bár Rosberg 14 körrel a verseny vége előtt száraz pályán vissza tudta előzni a holland titánt, mégis olyan sebességváltó problémája akadt, amelyre a választ a Mercedes megadta neki rádión keresztül (a hetes fokozat kihagyott, egyből nyolcasba kellett váltania). Vagy óvatosan bánik a sebességváltójával, vagy kiesik a futamból. S bár csak másodikként ért célba, a verseny végén mégis vizsgálni kezdték a versenybírók, hogy nem volt-e ez a tájékoztatás szabályellenes.

 

A verseny után pár órával kiderült, hogy végül megbüntették Rosberget. 10 másodpercet írtak az idejéhez, így Max Verstappen lett második, míg ő harmadik. Ezzel Rosberg előnye egy pontnyira csökkent Hamilton előtt.

 

Max Verstappen volt a nap embere. Merész és lenyűgöző előzése sokakat ámulatba ejtett, ráadásul az osztrák futam után zsinórban másodszor állhatott dobogóra. Emellett persze valószínűleg ismét álmatlan éjszakákat okoz ezzel az eredményével mind csapattársa, Daniel Ricciardo, mind a Toro Rossóhoz visszaküldött Danyiil Kvjat számára. Nehéz lehet e két pilóta számára megemészteni egy fiatalabb és tehetségesebb pilóta érkezését köreikbe és elnézni annak sikerességét.

 

Daniel Ricciardo lemaradt a dobogóról, a negyedik helyre hozta célba autóját. A két Red Bull pilóta remek helyezésének köszönhetően a szárnyaló bikák hét pontra megközelítették a Ferrarit a konstruktőrök között.

 

Az ausztrál pilótát Kimi Raikkönen követi az ötödik helyen. A hétvégén hozták nyilvánosságra, hogy a finnel a Ferrari szerződést hosszabbított a 2017-es szezonra, s aki ettől a hírtől egy kicsit összeszedte magát. Az mindenesetre tény, hogy a Jégember Sebastian Vettel előtt ért célba, aki csak kilencedik lett. Vettel nem túl jó hétvégét tudhat magáénak. Először megpördült a pályán, majd Felipe Massa pályáról való leszorítása miatt öt másodperces büntetést kapott.

 

A Force India pilótái remekeltek hazai pályán. Sergio Perez és Nico Hülkenberg a hatodik és hetedik helyezést szerezték meg.

 Fotó: Amber PR

A pálya első kanyarja sok pilótán kifogott, volt aki jobban, volt aki kevésbé jól vette ezt a nehéz kanyart. Carlos Sainz is megszenvedte a pályának ezt a részét, de még így is nyolcadik helyre tudta célba kormányozni Toro Rossóját. Bár Danyiil Kvjatnak nem úgy megy a versenyzés, ahogy ő azt szeretné, azért sikerült a tizedik, még pontszerző helyre célba vinni autóját.

 

Ami a többi brit résztvevőt illeti, a McLarenek és a Williams-szek számára nem sok babér termett hazai futamukon, Jolyon Palmer pedig autója technikai meghibásodása miatt esett ki.

 

A Forma-1-es versenynaptárat megváltoztatták idén. Ezúttal nem a Magyar Nagydíjjal veszi kezdetét a nyári szünet, hanem az utána következő német futammal. Így fordulhat elő, hogy nem egy, hanem két hét múlva érkezik meg hozzánk a Forma-1-es cirkusz, hogy a 31. Magyar Nagydíjon egy immáron teljesen újraaszfaltozott pályán mérkőzzön meg a mezőny. 2015-ben a kerek évforduló az év legizgalmasabb versenyét hozta, ahol Sebastian Vettel pályafutása során először győzött a Hungaroringen. A német pilótát Danyiil Kvjat követte a második helyen. Az orosz pilóta Forma-1-es pályafutása során először állhatott dobogóra. Kvjat mellett akkori csapattársa, a 2014-es hungaroringi győztes, Daniel Ricciardo állt a harmadik helyen.

 

2016-os Brit Forma-1-es Nagydíj eredménye

 

  1. Lewis Hamilton Mercedes 1:34:55.831
  2. Max Verstappen Red Bull                                + 8.250
  3. Nico Rosberg Mercedes + 16.911
  4. Daniel Ricciardo Red Bull + 26.211
  5. Kimi Raikkönen Ferrari + 1:09.743
  6. Sergio Perez Force India + 1:16.941
  7. Nico Hülkenberg Force India + 1:17.712
  8. Carlos Sainz Toro Rosso + 1:25.858
  9. Sebastian Vettel Ferrari                                               + 1:31.654
  10. Danyiil Kvjat Toro Rosso + 1:32.600
  11. Felipe Massa Williams + 1 kör
  12. Jenson Button McLaren + 1 kör
  13. Fernando Alonso McLaren                         + 1 kör
  14. Valtteri Bottas Williams + 1 kör
  15. Felipe Nasr Sauber + 1 kör
  16. Esteban Gutierrez Haas + 1 kör
  17. Kevin Magnussen Renault Nem ért célba
  18. Jolyon Palmer Renault Nem ért célba
  19. Rio Haryanto Manor Nem ért célba
  20. Romain Grosjean Haas Nem ért célba
  21. Marcus Ericsson Sauber Nem ért célba
  22. Pascal Wehrlein Manor Nem ért célba

 

A világbajnokság eredménye a Brit Nagydíj után

Pilóták:

 

  1. Nico Rosberg 168 pont
  2. Lewis Hamilton 167 pont
  3. Kimi Raikkönen 106 pont
  4. Daniel Ricciardo 100 pont
  5. Sebastian Vettel 98 pont
  6. Max Verstappen   90 pont
  7. Valtteri Bottas             54 pont
  8. Sergio Perez 47 pont
  9. Felipe Massa 38 pont
  10. Romain Grosjean 28 pont

 

Konstruktőrök:

 

  1. Mercedes 335 pont
  2. Ferrari 204 pont
  3. Red Bull 198 pont
  4. Williams 92 pont
  5. Force India 73 pont
  6. Toro Rosso 41 pont
  7. McLaren 32 pont
  8. Haas 28 pont
  9. Renault 6 pont
  10. Manor     1 pont

 

Forrás: Amber PR
Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. március 23., szombat

    Az Esztergom Rally-val melegít a szezonnyitó ERC futamra Osváth Péter Nehéz évet hagyott maga mögött Osváth Péter, aki idén a 11. Esztergom Nyerges Rally-n tesztel először a Skoda Fabia R5-tel. Idén az első éles megmérettetés április 12-14. között vár Osira,…
  • 2024. március 22., péntek

    Az Eurosol RS Skodájával indul idén a Német–Németh páros A tavalyi magyar bajnoki szezont az abszolút negyedik helyen záró duó egy frissebb technikára cseréli a Hyundait, és a magyar Eurosol Racing Team autójának szavazott bizalmat. Tavaly a Mikulás Ralin…
  • 2024. március 18., hétfő

    Turán Frigyes navigátora 2024-ben Zsiros Gábor Magyar Országos Rallye Bajnokság „Mindkettőnknek cél egy magyar bajnoki cím” 8 év közös versenyzés, majd 7 év szünet után ismét Zsiros Gabi navigál Turán Fricinek a 2024-es Magyar Országos Rallye…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top