Nyomtatás
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése

TURÁN FRIGYES, BAGAMÉRI LÁSZLÓ: „SZERETEK A SZÉCHENYI TÉREN A DOBOGÓ TETEJÉN ÁLLNI”

Turán Frigyes idén ismét teljes szezont fut a magyar bajnokságban. A Mecsek-rali korábbi kétszeres abszolút bajnoka szívesen idézte fel a helyszínnel kapcsolatos élményeit, a pályához fűződő emlékeit. Ám nem nosztalgiázni jön, hanem a felfrissített Ford Fiesta R5-össel korábbi teljesítményeit szeretné megismételni.

 

– Alapvetően úgy érzem, sokszor jól mentünk a Mecseken. Még pályaversenyzős időszakomban lett egyik legkedveltebb helyem Pécs és a Mecsek. Úgyhogy én mindig nagy lelkesedéssel vágok a baranyai versenybe, függetlenül attól, hogy állok a bajnokságban. Most a társam a Fordban egy régi barátság és ígéret miatt Bagaméri László lesz, de az egri futamra ismét Farnadi Ági foglalja vissza a helyét – kezdi megkeresésünkre Turán Frigyes.
– Örülök a változatos, mennyiségre és szakaszokra bontva is bőséges pályáknak. A több mint 160 kilométer gyorsasági önmagáért beszél, és az is, hogy ezt hét különböző szakaszból állítják össze. Ezt én azért szeretem, mert az is önmagában feladat, és kihívás lesz, hogy az igényeknek megfelelően menet közben állítgassuk az autót. Ami jó az egyik típusú pályára, az nem biztos, hogy beválik a másikon, és ez most megoldandó lesz a Mecseken, aminek igazi raliíze van már… – taglalja lelkesen Frici.
– A Ford Fiestám most teljesen jó, megkapta a legújabb fejlesztéseket. Múlt héten autóztam vele, úgy érzem, rendben van, de majd csütörtökön a pécsi hivatalos teszten ismét autóba ülök, és elvégezzük a finomhangolásokat rajta. Komolyan veszem ezt a futamot, mint mindegyiket, hiszen a lelkiismeretes felkészülés elengedhetetlen – vázolja a profizmus alapjait a pilóta.
– Annyira jó a magyar mezőny, hogy az ember nem engedheti meg, hogy mondjuk 90%-ot autózzon. Teljesen mindegy, hol állsz a bajnokságban, itt mindig 100%-ot kell nyújtani. Én egyébként sem vagyok az a számolgatós típus, nem érdekelnek menet közben a pontok, csak a futamra koncentrálok, és majd utána meglátjuk, mit hozott a konyhára, de igazából év végén nézek a tabellára, addig csak konkrétan az aktuális futam érdekel – osztja meg velünk gondolatait Frici.
– Most is a győzelemre török. A várható húszfős R5-ös mezőnyből legalább 5–6 pilóta potenciálisan jó lehet az abszolút győzelemre. Nekem ez itt a Mecsek-ralin már kétszer sikerült. A Peugeot 307 WRC-vel 2009-ben, majd 2013-ban egy Ford Focus WRC-vel. Nagyon jó a Széchenyi téren a dobogó tetején állni, nekem elhihetitek – nosztalgiázik kicsit a bajnok. – Köztudott, hogy én Hankook gumival versenyzek. Nem azért, mert ennek az értékesítésével is foglalkozom, hanem azért, mert egyre elfogadottabb. Ugyanis az abroncs nagyon jó. Folyamatosan zajlanak a tesztek vele, és nem csak általam, hanem jó néhány pilótával külföldön is. A Mecseken is be fogom bizonyítani, hogy jó irányba halad a fejlesztés. Én nagyon élvezem a tulajdonságait, már teljesen versenyképes abroncsnak tartom.

Végül, kicsit ironikusan kérdezzük Fricit, hogy van e még benne szálka…

– Értem mire célzol… Kihúzogattam már rég magamból – neveti el magát a 2011-es, méretes, nyárásvölgyi bukásra visszagondolva. – Igen, az nagy volt, emlékezetes sztori kétségtelen, de kitöröltem már magamból. Másrészt, most nem megyünk arra… De ettől függetlenül, nem értek egyet most sem az effajta padkavédelemmel. Értelmetlennek találom, de ha végül mégis kell védeni a szakaszt, megpróbálnám a környező országokban alkalmazott módszerek egyikét. Mert ez a jelenlegi formájában komoly károkat okozhat nekünk…


Forrás: mecsekrallye.hu