• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Visszatérés Európába

Rali Világbajnokság, Portugál Rali beharangozó

  1. május 19-22.

 

 

 

Kis amerikai kitérő után a Rali Világbajnokság mezőnye visszatér a versenynaptár egyik legkedveltebb és egyben egyik legkalandosabb történelmű ralija színhelyére, Portugáliába. Korábban ez a rali sokáig stabil része volt a Rali Világbajnokságnak, de egy kis kihagyás után 2009-ben tért vissza megérdemelt helyére a raliversenyek elitjébe. Azóta minden évben örömmel látogat el a világbajnoki mezőny ebbe a csodás országba.

 

A téli szezonkezdetet követően ismét egy hosszabb szünet után tértek vissza a csapatok a tavaszi Európába a meglepetéssel zárult Argentin Ralit követően. Dél-Amerikában teljesen felborult a papírforma, ahogy tavaly, úgy idén is. Hayden Paddon ugyanis első győzelmét szerezte meg az április végi ralin, ráadásul ő az első új-zélandi pilóta, akinek ez a bravúr sikerült. A második helyen a címvédő Sebastien Ogier ért célba, miközben a dobogó harmadik fokára Andreas Mikkelsen állhatott fel.

 

Az Argentin Rali negatív szenzációját Jari-Matti Latvala, a Volkswagen pilótája szolgáltatta. A finn nagyot bukott szombaton, s ezzel addigi első helyét is elvesztette, amelyet ezüsttálcán nyújtott át Paddonnak. Latvala nem nagyon tudta leplezni csalódottságát, hiszen azután, hogy Mexikóban megtörve balszerencséjét végre fel tudott érni az első helyre, Argentínában ismét elátkozva érezhette magát. Szerencséjére a két amerikai ralit követő első európai rali is murvás lesz, így idén zsinórban harmadjára lesz lehetősége szárnyalni murván. Kérdés, tud-e élni a lehetőséggel?

 Fotó: Amber PR

A Volkswagen nagy lendülettel veti bele magát a hétvégi megmérettetésbe. 2015-ben ugyanis a német gyártó ezen a ralin teljes sikert könyvelhetett el. A dobogó mindhárom fokán pilótái álltak, s ez a trió idén is nagyon eltökélt. Mikkelsen azon lesz, hogy visszatérjen az egyéni ponttábla dobogósai közé, miközben Ogier számára különös fontossággal bír ez a rali. „Ez a verseny különleges számomra. Itt szereztem meg első rali világbajnoki győzelmemet, ami mérföldkő volt a pályafutásomban.” – magyarázta. „Több sikert értem itt el, mint bármelyik más ralin. Amennyiben megnyerem idén a Portugál Ralit, beérem a nagyszerű Markku Alént, aki ötször győzedelmeskedett itt.” – tette hozzá a címvédő világbajnok, aki jelenleg 39 pontos előnnyel vezeti az egyéni ponttáblát a második helyezett Hayden Paddon előtt.

 

A Portugál Rali népszerűségét mutatja, hogy a 2013-as Svéd Rali óta nem volt annyi nevező egy világbajnoki ralira, mint a hétvégire. A Citroen három, a Hyundai négy indulóval áll majd rajthoz a szokásos gyári és privát indulók mellett.

 

A Portugál Rali rendezői az újítások hívei, amelyeket idén sem kell nélkülöznünk. Pénteken kétszer is végigmegy a mezőny az új 1,85 km hosszú utcai szakaszon Porto központjában. Vasárnap pedig másodjára is sor kerül a Vieira do Minho és a klasszikus Fafe gyorsasági szakaszokra. A Fafe 2 az utolsó gyorsasági szakasz lesz egyben a Power Stage is. Korábban a híres Fafe Rally Sprintet a versenyt megelőző hétvégén rendezték meg Portugáliában, ahol a ralisok bemelegíthettek a versenyre.

 Fotó: Amber PR

A rali

 

A tavalyi nagy sikert követően a rali főhadiszállása idén is a Portótól északra található Matosinhosban lesz berendezve. A csütörtöki rajtceremóniát követően Guimarãesben egy esti szuperspeciális szakaszt teljesít majd a mezőny a Lousada Rallycross pályán.

 

Az első teljes napon, pénteken, Ponte de Lima körüli szakaszokon hajt majd a mezőny, nem messze a spanyol határtól. A szombati nap lesz a rali leghosszabbja, hogy aztán vasárnap már csak három szakasszal, közte a várt Fafe gyorsaságival kelljen megküzdenie a ralisoknak. A rali 19 gyorsasági szakaszból áll majd, s ezek összesen 368 kilométert tesznek ki.

 

A világbajnokság állása az Argentin Rali után:

Pilóták

 

  1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Motorsport 96 pont
  2. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport 57 pont
  3. Mads Östberg (NOR) M-Sport WRT             52 pont
  4. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Motorsport                    48 pont
  5. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport                          44 pont
  6. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Motorsport 27 pont
  7. Ott Tanak (EST) DMACK WRT 24 pont
  8. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 23 pont
  9. Stephane Lefebvre (FRA) Abu Dhabi WRT                                10 pont
  10. Henning Solberg (NOR) Henning Solberg                                  8 pont

 

Gyártók

 

  1. Volkswagen Motorsport 117 pont
  2. Hyundai WRT 81 pont
  3. Ford Stobart 62 pont
  4. Hyundai Motorsport N 49 pont
  5. Volkswagen Motorsport II 45 pont
  6. DMACK WRT 30 pont
  7. Jipocar Czech National Team 6 pont

 

Forrás: Amber PR
Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…
  • 2024. április 10., szerda

    Pistiék az Opel mellett tették le a voksukat… A Molnár Pisti – Novák Balázs kettős mindig meglepi a nagyközönséget. Veszprémben ismét egy új típust választottak a srácok, ami nem más, mint egy Opel Corsa Rally4-es versenyautó. „Az egész…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top