• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás

A leggyorsabb rali következik

Rali Világbajnokság, Finn Rali beharangozó

 1. július 27-30.

 

 

A Rali Világbajnokságban egy hónap pihenő után ismét munkába lendülnek a csapatok. A hétvégén ugyanis Finnországba, egy tradicionális helyszínre érkezik meg a mezőny. Ezzel hivatalosan is kezdetét veszi a szezon második fele. Ez a skandináv verseny nagyon kedvelt a pilóták körében. Egyike azon kevés murvás raliknak, ahol nagy sebességre kapcsol a mezőny. Egyenletes útjai és számtalan ugratója révén, melyet szinte vakon vesznek be a pilóták, teljes koncentrációt, összpontosítást és figyelmet követel meg a világbajnoki ralimezőnytől.

 

Sokáig az északi pilóták voltak a Finn Rali koronázatlan királyai, de jött Sebastien Loeb és trónfosztást végzett kétszer is egymás után. Loeb után következett honfitársa, Sebastien Ogier, akinek szintén sikerült megkaparintania a hőn áhított győztes trófeát a Finn Ralin. 2014-2015-ben ismét finn uralom volt hazai földön, hiszen mindkétszer Jari-Matti Latvala vihette haza a győztes trófeát. 2016-ban egy britnek, Kris Meekének sikerült a bravúr, nem északiként győzni Finnországban.

 

A Hyundai belehúzott, s a Lengyel Ralin nagyon jó teljesítményt tett le az asztalra. Az első két hellyel és egy negyedik helyezéssel zárt a koreai alakulat. Thierry Neuville olyannyira jól ment a kelet-közép európai ralin, hogy felzárkózott az egyéni ponttábla élén álló Ogier-re. A belga pilóta az egyetlen, aki triplázott ebben a versenyszezonban, s nyilván Finnországban sem ártana egy jó helyezés, ha versenyben akar maradni a világbajnoki címért.


Fotó: Amber PR

A Hyundai egyébként a debütálása óta eltelt négy évben minden ralin dobogóra tudott állni, kivéve Finnországot. S ennek megváltoztatása sziklaszilárd célként lebeg a csapat szeme előtt. Mivel jó formában zártak Lengyelországban, így ez nem is tűnik megvalósíthatatlannak. A gyártók között sincs rossz helyzetben a koreai csapat, hiszen mindössze 22 ponttal áll a második helyen az M-Sport mögött úgy, hogy ezzel együtt még öt rali van hátra a szezonból.

 

A hétvégi lesz az a rali, ahol rengeteg az ugrató, így az autók állandóan a levegőben vannak, s ez nagy látványosságot ígér a nézőknek. Az Ouninpohja szakasz mind közül a legismertebb. Ez a gyorsasági szakasz a szezon egyik leggyorsabbja. Sebastien Ogier is a kedvencei között tudja. „Ha megkérnének arra, hogy állítsam össze a világbajnokság legjobb gyorsasági szakaszainak listáját, az Ouninpohja biztosan szerepelne rajta.” – nyilatkozta korábban Sebastien Ogier, aki nem unatkozott a Lengyel és a Finn Rali között eltelt időszakban.

 

A Red Bull jóvoltából egy Forma-1-es autó kipróbálására volt lehetősége a 33 éves pilótának. Jól sikerült a nap számára, így pozitív energiákkal utazott tovább Finnországba, tesztelésre. A francia pilóta fiatal csapattársa, Ott Tanak után ülhetett be a Fiestába, de a teszt idejekorán véget ért, mivel Ogier nagyon esett. Egy sziklának hajtott neki, letért az útról és végül egy fának csapódott. A Ford felfüggesztése bánta. Bár szerencsére Ogier nem sérült meg, de az autó annyira tönkrement, hogy a tesztet le kellett fújni. Így az ezutáni két nap következő Elfyn Evans és Teemu Suninen tesztelés helyett szabadnapot kapott.

 

A rali

 

A hétvégén megrendezésre kerülő verseny a szezon „legőrültebb” ralija címet is kivívta magának azzal, hogy – a nézők és fotósok nem kis örömére – a pilóták majdnem többet tartózkodnak a levegőben, mint az úton, s ha már ott vannak, akkor több mint 200 km/órás sebességgel hajtanak. Puha és rendkívül gyors murvás utak visznek keresztül a finn ligeteken és tavakon, hatalmas ugratókkal tűzdelve.

 

A rali szervezői nem sokat változtattak a tavalyi útvonalon, így sok váratlan nem érheti a résztvevőket Finnországban.

 

A ralinak otthont adó egyetemi város, Jyvaskyla körüli gyorsasági szakaszok a világbajnokság leggyorsabbjai. A 2005-ös Finn Ralin őrült mód hajtott a mezőny, az átlagsebesség 122,86 km/óra (!) volt. A főhadiszállás Jyvaskylában lesz, ahogy az első rali idején, 1951-ben is. A Paviljonki szervizpark a központban várhatóan ezúttal is nagy tömegeket vonz majd.


Fotó: Amber PR

A rali a tavalyelőtt bevezetett csütörtöki esti Harju utcai gyorsasági szakasszal nyit. Most is a pénteki nap lesz a rali leghosszabbja, egy olyan maraton, ahol 16 órán (!) keresztül volán mögött ülnek majd a versenyzők. Ezalatt a mezőny nyugat felé veszi az irányt olyan kedvencek felé, mint a klasszikus erdei Jukojarvi és az Urria gyorsasági szakaszok.

 

Szombaton a csapatok délnek tartanak majd, Jamsa régióba, ahol kétszer is áthajt a mezőny a kihagyhatatlan, de idén majd 10 km-el rövidebb (24,38 km) Ouninpohja szakaszon. Ez a nap hatalmas élményt nyújt majd a nézőknek és óriási kihívást a résztvevőknek. A szakaszok ugyanazok, mint tavaly, de ezúttal ellentétes irányban haladnak majd a csapatok.

 

A skandináv rali négy napon át tart, s a 25 gyorsasági szakasz 314,20 km-t tesz majd ki. A verseny teljes távja: 1425,96 km.

 

Az elmúlt évek Finn Rali győztesei:

 

2016        Kris Meeke (Citroën)

2015        Jari-Matti Latvala (VW)

2014        Jari-Matti Latvala (VW)

2013        S Ogier (VW)

2012        S Loeb (Citroën)

2011        S Loeb (Citroën)

2010        J-M Latvala (Ford)

2009        M Hirvonen (Ford)

2008        S Loeb (Citroën)

2007        M Grönholm (Ford)

2006        M Grönholm (Ford)

2005        M Grönholm (Peugeot)

2004        M Grönholm (Peugeot)

2003        M Märtin (Ford)

2002        M Grönholm (Peugeot)

2001        M Grönholm (Peugeot)

2000        M Grönholm (Peugeot)

1999        J Kankkunen (Subaru)

1998        T Mäkinen (Mitsubishi)

1997        T Mäkinen (Mitsubishi)

1996        T Mäkinen (Mitsubishi)

1995        T Mäkinen (Mitsubishi)

1994        T Mäkinen (Ford)

1993        J Kankkunen (Toyota)

1992        D Auriol (Lancia)

1991        J Kankkunen (Lancia)

 

A világbajnokság állása a Lengyel Ralit követően:

Egyéni

 

 1. Sebastien Ogier (FRA) M-Sport WRT                160 pont
 2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport            149 pont
 3. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Racing WRC            112 pont
 4. Ott Tanak (EST)     M-Sport WRT                108 pont
 5. Dani Sordo (ESP)     Hyundai Motorsport             82 pont
 6. Elfyn Evans (GBR)     M-Sport WRT                 57 pont
 7. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport             51 pont
 8. Craig Breen (IRL)     Citroen WRT                 43 pont
 9. Juho Hanninen (FIN) Toyota Racing WRC             30 pont
 10. Kris Meeke (GBR) Citroen WRT                 27 pont

 

Gyártók

 

 1. M-Sport WRT     259 pont
 2. Hyundai Motorsport 237 pont
 3. Toyota Racing WRC 153 pont
 4. Citroen WRT     117 pont

 

Forrás: Amber PR
Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Partnerek

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc@pirirc.hu

Tetszik? Töltsd le!

ORB - Rallye 1 Hírek

 • 2017. október 18., szerda

  Kazár Miklós: „Most csak az számít, hogy célba értünk” A Pro Racers duója számára a visszarázódás volt a végeredmény az idei Mecsek Rallye-n, melyet a hetes rajtszámmal kezdtek, és a hetedik helyen zártak A meglehetősen hosszúra nyúlt szünet után…
 • 2017. október 16., hétfő

  Szeretnének átgurulni a céldobogón Parasznya után a Mecsek Ralin csatázik a Kurtos Róbert – Szegedi Máté kettős. Úgy néz ki a Mitsubishi lóerői előkerültek, míg Máté külföldi versenyeken tapasztalatot gyűjtött. Egy feladatot tűztek ki…
 • 2017. október 16., hétfő

  Három a magyar igazság és egy a ráadás Ezt a mondást a Herczig Norbert – Bacigál Igor páros komolyan vette az ORB hétvégi pécsi futamán. A SKODA Rally Team Hungaria versenyzőpárosa ugyanis nem csak a hétvégi futamot nyerte…

Médiapartnerek

RW.jpgamc.pngcsapassunk.jpgdrifted.pngdrifting.jpgfelelemnelkul_200x100.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpglepold.jpgmgr.jpgpasi.jpgrallyfotok.pngrc.jpgrvo.jpgsimfans.jpgskinc.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top