• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Újabb sprinthétvége, ezúttal Miamiban

Forma-1-es beharangozó

Miami Nagydíj, Miami International Autodrom

  1. május 5.

 

 

A Forma-1-es versenynaptárban két éve debütáló helyszínre látogat a cirkusz a hétvégén. A szezon európai része előtt ruccan ki a mezőny az USA-ba, hogy az idei három egyesült államokbeli futamból az elsőn, az annak idején nagy csinnadrattával beharangozott Miamiban, vegyen részt. Kiemelt figyelmet kap a hétvége, hiszen az amerikai piac nagyon fontos a Liberty Media számára. Nem véletlen, hogy Kína után itt is sprintes hétvége elé nézünk. 

 

Az épített pályán zajló kínai futamot követően egy utcai verseny következik a hétvégén Floridában. A 2022-es debütáló Miami Nagydíj elég eseménytelen volt a pályán zajló verseny tekintetében, s ebben nem hozott változást a tavalyi nagydíj sem. A verseny miatt felvonuló celebtömeg okozta az egyetlen izgalmat az eziránt érdeklődők számára.

 

2023-ban a balszerencsés időmérős teljesítményén túllépve Max Verstappen a kilencedik helyről rajtolva nyerte meg a Miami Forma-1-es Nagydíjat. Ez a teljesítmény megsüvegelendő volt és ez az, amiért igazán érdemes volt nézni a floridai futamot. Sergio Perez, az első rajtkockából indulva a második helyre vitte célba a Red Bullt. A bronzérmes helyre Fernando Alonso fért fel. 

 

A hétvégi futam helyszíne lesz a 11. egyesült államokbeli helyszín a Forma-1-es Világbajnokságban. Egy pezsgő város utcáin rendezett futam világszinten hatalmas érdeklődést vonz. 2023-ban felhős, de tiszta időjárási körülmények fogadták vasárnap a mezőnyt a csillogó-villogó, sztárparádéval tarkított Miami Nagydíjon. Bármikor megzavarhatta volna egy-egy zivatar a versenyt, de nem így lett. Végül nyugodt körülmények között zajlott az 57 körös futam a miami pályán. 


Fotó: AmberPR

A pálya és környéke a szórakoztatásra lett kitalálva. Messziről inkább egy vidámparknak néz ki, mintsem egy versenypályának. A szervezők kitettek magukért, itt amerikai módra kitalált szórakoztatást kanyarintanak a verseny mellé. Nem csak a lelátókról, hanem jachtról, napágyról, a bár mellől vagy akár felvonófülkéből is lehet nézni a versenyhétvége eseményeit. 

 

Miami különleges helyszín, s ezt a csapatok ki is akarják használni, így a Ferrari is. Miami-világoskékbe öltözik a HP révén új névadó szponzort kapó csapat. Rendhagyó módon világoskékbe öltöznek a pilóták és a versenyautók is annak tiszteletére, hogy az olasz márka 70 éve van jelen Észak-Amerikában. 

 

A Miami Nagydíj előtt napvilágot látott nagy formátumú hírek közül az egyik szintén a Ferrarihoz köthető. Adrian Newey ugyanis úgy néz ki, az év végén távozik a Red Bulltól és bennfentesek szerint a Ferrarihoz tart, már ha nem megy nyugdíjba. Elég ütős kis csapatot igyekeznek a maranellóiak összeállítani a 2026-os nagy szabályváltozások idejére. 

 

Az Audi sem tétlenkedett Miami előtt, s bár előbb sokan Carlos Sainz leigazolásáról szóló híreket várták a német csapat háza tájáról, mégsem ez történt. Bejelentették ugyanis, hogy Nico Hülkenberget igazolták le 2025-től, s ezzel egy tapasztalt és fejlesztésben élen járó veteránt már magáénak tudhat a Kick Sauber és utána az Andreas Seidl által irányított Audi. Ezáltal biztossá vált, hogy a Kick Sauber jelenlegi két pilótája – Valtteri Bottas és Guanyu Zhou – közül valamelyik, ha nem mindkettő, távozik az év végével a csapattól és talán a Forma-1-ből is.

 

A verseny és a pálya

 

A Miami Hard Rock Stadium körül kialakított versenypálya egy ideiglenes utcai aszfaltcsík, amely 19 kanyarjával nagyon hasonló atmoszférát nyújt, mint a Melbourne-i Albert Parkban futó ausztrál versenypálya. A csúcssebesség 320 km/óra lesz.

 

Az 57-körös Miami Nagydíj május 5.-én helyi idő szerint 16.00 órakor (magyar idő szerint 22.00 órakor) veszi kezdetét. A pálya hossza: 5,412 km, a teljes versenytáv 308,326 km. A leggyorsabb köridő Max Verstappen nevéhez fűződik 2023-ból. A holland pilóta ideje 1:29.708 volt.

 

2023-ban Max Verstappen (Red Bull) lett az első helyezett. A holland pilóta győztes ideje 1:27:38.241 volt. A második helyen Sergio Perez (Red Bull) futott célba, míg a bronzérmes helyre Fernando Alonso (Aston Martin) állhatott fel.

 

Forrás: facebook.com/amberprkft/

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top