• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Tempestini nyert, Csomós harmadik a Rally Hungary-n!

Az utolsó méterekig izgalmasan alakult a rali Európa-bajnokság idénynyitó futama, a V-Híd Rally Hungary, amelynek dobogóján Simone Tempestini, Mathieu Franceschi és Csomós Miklós ünnepelhetett! 

 

A versenynek a célban van vége – aranyigazság ez, amely most is bebizonyosodott. De még ralis viszonylatban is ritkaság az, ami a Veszprém központtal megtartott murvás Rally Hungary-n történt: egészen pontosan hét alkalommal változott az összetett éllovas személye a 13 szakasz során – és öten mondhatják el magukról, hogy vezettek a versenyben. 

Kőkemény rali volt, köves, poros, fárasztó – végig koncentráltnak kellett maradnia annak, aki nyerni akart. És többen is akartak. A szombati nap végén két Toyota állt az élen, ők azonban vasárnap kénytelenek voltak kiszállni a küzdelemből: előbb Mikko Heikkilä autójának bal első kereke szakadt ki, majd pedig Martins Sesks esett ki két szakasszal a verseny vége előtt, miután szemből nekicsúszott a partoldalnak. 

Ekkor állt az élre Simone Tempestini, aki nemhogy nem nyert még Európa-bajnoki futamot, de a dobogón sem állt soha – hát most nagyon ügyelt rá, hogy megtartsa a vezető pozíciót. És sikerült is, ami földöntúli boldogsággal töltötte el. 

„Ez az első ERC-futamom ezzel az autóval, és megnyertük! Szinte hihetetlen – lelkendezett a nyolcszoros román bajnok Tempestini a célban. – Rettenetesen nehéz verseny volt, könnyű volt hibázni, de a mi dolgaink szerencsére nagyon jól alakultak. Végig koncentráltunk, és ez meghozta az eredményt.”

Tempestini végül 17 másodperces előnnyel nyert Mathieu Franceschi előtt, aki összességében a legtöbb szakaszsikert (szám szerint ötöt) aratta, ám azért nem állt egyszer sem valódi harcban a győzelemért, mert a szombati második gyorsaságin felborult, emiatt egy percet veszített. A bukás utáni nagy elkeseredésért biztosan kárpótolta ez a második hely. 

„Próbáltunk sietni, amennyire tudtunk, úgy, hogy közben vigyáztunk az autóra és a gumikra. A borulás nélkül előrébb végezhettünk volna, de ez benne van a pakliban – nagyon boldogok vagyunk” – mondta Franceschi. 

A magyar szurkolók kedvence, Csomós Miklós a szakasz végén néhány másodpercre belenyugodott, hogy a negyedik helyen végzett, ám akkor jött egy újabb váratlan fordulat: kiderült, hogy az Európa-bajnoki címvédő Hayden Paddon defektet kapott a lőtér felénél, ami miatt annyi időt veszített, hogy visszacsúszott a negyedik helyre. 

Csomós tehát a hazai versenyén felállhatott a dobogóra! 

A szurkolók extázisban ünnepelték. 

„Nagyon nehéz, de nagyon jó rali volt– nyilatkozta Csomós a célban. – Változatos versenyen vagyunk túl, amelyet persze mi sem úsztunk meg gondok nélkül, ma például a Lőtéren odaütöttem az autó hátulját, egy balos kanyarban kidobott minket a padka, és elhajlott a kormányösszekötő. Szerencsére következett a szerviz, ahol a csapat remek munkát végzett. A végére teljesen elfogyott a gumink, nem gondoltam, hogy előrébb léphetünk, de sikerült, aminek nagyon örülök.”

Csomós ezzel az eredményben az ORB-értékelés első helyét is megszerezte, mögötte Turán Frigyes és László Martin szerzett értékes pontokat a második és a harmadik helyen. 

Az ERC-sorozat a jövő hónapban a Kanári-szigeteken folytatódik május 2-4. között – a Rally Islas Canarias az idei szezon öt aszfaltos futama közül az első lesz.

 

V-HÍD RALLY HUNGARY, AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG 1. FUTAMA, VESZPRÉM

Abszolút végeredmény: 1. Simone Tempestini, Sergiu Itu (román, Skoda Fabia R5) 1:52:50.4, 2. Mathieu Franceschi, Andy Malfoy (francia, Skoda Fabia R5) 17.0 másodperc hátrány, 3. Csomós Miklós, Nagy Attila (magyar, Skoda Fabia Evo) 29.9 mp h. 

 

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top