• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Háromszor: Turán nyert, Kazár bajnok

47. Mecsek Rallye – 2013. november 7-9.

Avagy Turán zsinórban a harmadik győzelmét, Kazár pedig a harmadik bajnoki címét zsebelhette be a november 7-9-én megrendezett 47. Mecsek Rallye-n. Az ORB huszonhét és a Historic huszonkilenc autóból álló mezőnyére hét, az R2 huszonhat indulójára öt gyorsasági várt a Széchenyi téri rajtdobogó után.


A Mecsek Rallye hétvégéjére összesen hét gyorsasági szakasz került a tervezetbe, ami majdnem száznegyven kilométer gyorsasági távot jelentett. Az ORB mezőnyének az első napon a 15,35 km-es Árpádtető-Abaliget, valamint a 17,63 km-es Nyárásvölgy-Hetvehely gyorsaságit kellett teljesítenie; másnap Hetvehely-Nyárásvölgy 18,14 km-es, valamint Orfű-Árpádtető 28 km-es távja várta őket két alkalommal, emellett a 14,19 km-es Alsómocsolád-Mecsekpölöske szakaszt is beiktatták a rendezők - a nézők szórakoztatását szolgáló „pláza-prológ” azonban sokak nagy bánatára elmaradt.

A Ford Focus WRC-vel versenyző Turán-Csökő páros számára nem végződött jól a pénteki nap. Bár az első gyorsaságit megnyerték törött féltengellyel is, a következő szakaszon ez igencsak hátráltatta őket; így másnap a Citroen WRC-vel Kazárék fordulhattak a tizenegyes kategória első helyéről, őket a Krózser-Papp duó követte a Subaru Impreza WRC-vel, Turánék pedig a harmadik helyről folyathatták a küzdelmet. A sorrend azonban nem sokáig maradt így: a harmadik (Hetvehely-Nyárásvölgy) szakaszon behozták hátrányukat és ismét elfoglalták az első pozíciót, amit egészen a végéig tartottak is. A Kazár-Szőke pároshoz egyre közelebb kerültek a nap folyamán Krózserék, akiknek az utolsó gyorsaságin sikerült megelőzniük őket. (1. Turán-Csökő, 2. Krózser-Papp, 3. Kazár-Szőke)

A tizenkettes kategória hat indulójából négy páros húzott át a célvonalon. A Hideg-Kerék duó egyre növekvő előnnyel vezette a kategóriát a versenytársak előtt egészen a negyedik, huszonnyolc kilométeres orfűi szakaszig, mikor is turbó nélkül maradtak, ekkor vette át a vezetést a Kovács-Istovics kettős. Őket követték Fogasyék, a Kurtos-Bagó páros, valamint a kategóriában a Mitsubishik közt egyetlen BMW-vel versenyző Lángi-Toma duó. Közben egy műszaki hiba miatt búcsúzott a versenytől a Kovács Attila-Kocsis György kettős, akik ugyan nagyon élvezték a versenyt, de nem akartak nagyobb problémát okozni az autóban, így kiállni kényszerültek. Őket követte a Fogasy-Berendi páros, akik szintén az autón bekövetkezett hiba miatt álltak ki: az első futóművet tartó bölcső már a verseny elején eltört, ami végül a hatodik gyorsaságin adta meg magát. Hidegék ezután elkezdtek felzárkózni, a sorrendet az utolsó szakasz döntötte el, ahol a hátrányt előnyükre váltva nyerték el az első helyet így visszaszorítva maguk mögé a Kovács-Istovics párost. Őket követték Kurtos Róbert és Bagó László, valamint Lángi Attila és Toma József.

A kettes kategórián belül egyértelműen az S2000-es autóknak kedveztek a mecsek pályái. A Skoda Fabiával versenyző Herczig Norbert és Bacigal Igor az elsőtől az utolsó szakaszig magabiztosan vezették a kategóriát versenyük során. Egy gyors kivételével, amit ha csak két tizeddel is, de Bútorék nyertek meg, minden szakaszon sikerült a legjobb időt autózniuk. Mögöttük ért célba a Bútor-Tagai kettős a Peugeot 207-tel. A harmadik hely sorsa a hatodik szakaszon dőlt el, ekkor előzte meg Ollé Sándor és Czakó-Budai Annamária Ford Fiestával a Balogh-Holczer duót. Baloghék bizonyultak a kategória legjobb Mitsubishivel versenyző párosának, őket követték a Spitzmüller-Juhász, a Ranga-Hideg, valamint a Lencse-Hofbauer páros szintén Mitsubishivel. A kategória egyetlen kiesője a Kiss-Percze duó volt, ők az ötödik gyorsaságit követően álltak ki a versenyből.

Újabb győzelmét szerezte meg kassai bukása óta immár Zejda Viktóriával az oldalán Matics Mihály. A pénteki két gyorsaságin nagy előnyt halmoztak fel, így egy dolguk maradt, okosan beosztani azt; bár az Osváth-Farnadi párosnak a szombati szakaszokon folyamatosan sikerült ledolgoznia hátrányából, Maticséknak sikerült maguk mögött tartani őket. A harmadik helyet szerezte meg a Lovász-Szenner duó a kategória bajnokságát megnyert Rongitsék autójával, valamint mögöttük, a negyedik helyen végzett a Szvatek-Török kettős.

Az ötös, hatos és nyolcas kategória csupán egy-egy indulót foglalt magába; így a Citroen C2 S-1600-al versenyző Németh 16V Péter és Varga István, a C2 R2 Max-szal Baracskai Zsolt és Veres Gábor, valamint a Honda Civic Type-R-t terelgető Shuck János Steiner Zoltánnal az oldalán egyetlen beérkezőként az első helyet szerezték meg.

A tizennégyes kategóriában bár három versenyző indult neki a megmérettetésnek, csupán egy páros ért célba: a Lada VFTS-sel versenyző Király Gábor és Molnár Alexandra, valamint Kronome Ákos és Monostori Gábor a Skoda Fabiával is idő előtt búcsúztak; a dobogó legfelső fokára a szintén Lada VFTS-sel induló Veréb Zoltán-Papp Tamás kettős állhatott fel.

Az abszolút sorrendben az élen a Turán Frigyes-Csökő Zoltán kettős végzett maga mögé utasítva a Krózser Menyhért-Papp György párost. Herczig Norbert és Bacigal Igor a harmadik helyet foglalhatta el, és bár ezúttal maga mögé utasította Kazár Miklóst és Szőke Tamást, a bajnokságban nem sikerült megelőzniük őket, így utóbbi megvédte bajnoki címét. Az ötödik helyre autózott be Bútor Róbert és Tagai Róbert.

A bajnokság tehát véget ért - mivel sok kategóriában már az ezt megelőző versenyeken eldőltek a helyezések - a legkevesebb indulót felvonultató versennyel. Az élet azonban nem áll meg: a rendezők várják a nevezők, illetve szurkolók részvételét is az immár tizenhetedik alkalommal, december 7-8-i hétvégén megrendezésre kerülő Mikulás Rallye-n!


Szerző: M. Dóra


További képek a versenyről: Kattints a képekre!

A 47. Mecsek Rallye abszolút sorrendje (ORB)

  1. Turán Frigyes – Csökő Zoltán

  2. Krózser Menyhért – Papp György

  3. Herczig Norbert – Bacigal Igor

  4. Kazár Miklós – Szőke Tamás

  5. Bútor Róbert – Tagai Róbert

  6. Ollé Sándor – Czakó-Budai Annamária

  7. Balogh János – Holczer Dániel

  8. Spitzmüller Csaba – Juhász István

  9. Matics Mihály – Zejda Viktória

  10. Osváth Péter – Farnadi Ágnes


A bajnokság végeredménye:

1. Kazár Miklós – Szőke Tamás

2. Herczig Norbert – Bacigal Igor

3. Turán Frigyes – Zsiros Gábor/Csökő Zoltán

4. Bútor Róbert – Tóth Imre/Tagai Róbert

5. Botka Dávid – Mihalik Péter

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top