• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

2013-ban az ARK csúcsán, jövőre már az RTE-ben

A Speed Rally Team versenyzőpárosa Határ Attila és Losonczi Csaba, aki 2013-ban az ARK sprintsorozatban vett részt teljesítette, amit lehetett, kihozták a kis Peugeot-ból és önmagukból a maximumot, így új kihívással indulnak 2014-ben az RTE versenysorozatban.

Határ Attilát kérdeztem az idei évvel kapcsolatban:


Hogy sikerült az idei sprintsorozat, az ARK kupa?

Úgy gondolom, hogy a tavalyi évben megszerzett bajnoki címmel magasra tettük a mércét. Így nem is indulhattunk neki másként ennek az évnek, minthogy meg szeretnénk védeni a címet, de a számításunk át lett húzva azzal, hogy a szeretett SRT bajnokságunk egyéb okok miatt elmaradt. Emiatt az ARK futamain való indulást céloztuk meg, azon belül is az Északi-régió versenyeit. Ennek a régiónak 6 futam volt kiírva, ezeken mind el is indultunk, illetve megmérettük magunkat a másik két régióban is. Az ARK-n belül mi 9 versenyen vettünk részt, ahol sikerült célba érni, ott maximálisan helytálltunk. Mi akár elfogultak is lehetnénk a bajnoksággal, ha az eredményeinket nézzük, de sok bosszúsággal járt az idei év és itt nem magamra, navigátoromra vagy csapatomra gondolok.

Mely versenyeken tudtál részt venni?

A régiónkban kiírt mind a hat versenyen rajthoz álltunk.

Kezdődött Ózddal, ahol számomra egy kedvenc pálya lett kijelölve, mégpedig a Királdi körgyors. Úgy vágtunk neki ennek a versenynek, hogy a kategóriát meg szeretnénk nyerni, ettől sokkal jobb lett, hiszen abszolút 2. helyezést értünk el. Most először, itt sikerült sprintben abszolút időt menni, aminek meg kifejezetten örültem.

Ezután következett egy a pályát tekintve nagyon nehéz verseny Bükkszentkereszten. Amennyire ijesztő volt, annyira magával ragadott a ritmusa, így rögtön az egyik kedvenc pályám lett. Hibamentesen sikerült abszolút 1. helyet megszerezni.

A miskolci verseny után jött a hazai pálya a Salgó rally. Itt az RTE mellett a sprintnek a kevésbé élvezetes Domaházán (nekem ez is nagyon tetszett) kellett versenyezni. Kicsit szétdarabolva, de nagyon pörgősre sikeredett verseny volt, amit itthon sikerült abszolút elsőként abszolválni. Így sikerült családon belül megszakítani azt a rossz sorozatot, hogy a Salgó rallyin kimagasló eredményt érjünk el.

A hazai pálya előnyét nem érezve érkeztünk meg Nagykállóra. Itt kezdődött egy nagyon nagy színvonalú prológgal, amin csak másodikak lettünk, de nagyon örültem, hogy mehettem a rallycross pályán. Másnap nagyon rosszul kezdtünk, de gyorsról-gyorsra javultunk mikor bekövetkezett a sajnálatos baleset. A baleset miatt félbeszakadt a verseny és csak jóval a verseny után lett eredmény, amint kiderült abszolút első hely volt.

Mivel volt egy hónap szünet, illetve nagyon jól álltunk az ARK-ban, így elmentünk a Tatabányai sprintre pontgyűjtés céljából. A pálya a szokásos rugógyári út volt, ami kifejezetten tetszett. A versenyen sikerült összesen 5 kilométert menni, és a negyedik lassítónak nekimenni. Ez a verseny anyagi kárt hozott jóvoltamból.

Következett a várva-várt Vác rally. Ez nekem szinte hazai verseny, mert itt tanultam illetve nagyon szép emlék, hogy itt biztosítottuk be tavaly a bajnoki címet és nem utolsó sorban a pálya is nagyon tetszett. A verseny egy laktanyai prológgal indult, amit megnyertünk. Másnap jött a fekete leves. Külső belső okok miatt nagy késés után sikerült menni két gyorsaságit, majd félbeszakították a versenyt időhiány miatt. A két gyors után abszolút elsők lettünk.

Ismét elmentünk pontot gyűjteni idegen régióba, Városlődre. A pálya egy faluban volt kijelölve, ami nagyon elnyerte a tetszésemet a cseh feelingje miatt. A versenyt darabosan lassan kezdtük, de javulásra nem volt lehetőségünk, mert ismét szerencsétlen okok miatt félbeszakították a versenyt. Itt eredmény nélkül maradtunk.

Mivel a pontgyűjtés elmaradt és szoros volt a bajnokság, így el kellett látogatnunk Komlóra a klasszikus zobákpusztai pályára. Itt tudtam meg milyen vírusos betegen versenyezni…hát nem jó!!! Ez a pálya is elnyerte a tetszésemet azzal, hogy lobogós és dobálós. Szombaton prológgal kezdtünk, ami pörgősen lezajlott és negyedikek lettünk egy picivel lemaradva a harmadiktól. Másnap lassú kezdés mellett szembesülnünk kellett azzal, hogy a helyi erők két gázpedált nyomnak. Így nekem is magamon felül kellett teljesítenem, ami meghozta az idegenbeli abszolút 4. helyezést.

Jött az évzáró el nem maradt Északi-régió 6. futama, ismét Bükkszentkereszten. A pályáról szintén csak jókat tudok mondani, de a száraz úttal ellentétben én vártam az extrém körülményeket. Szombaton kezdtünk egy nem túl szervezett prológgal, amin 4-ek lettünk. Másnap az első gyorson eltört a féltengely, de nagy szerencsénkre le tudtunk gurulni. Ismét jött a felzárkózás mindaddig még az éjszakai gyorsot el nem törölték a nézők miatt. Három gyors után sikerült felzárkózni az abszolút 25. helyről az 5-re.

Milyen tapasztalatokat szereztél?

Aki a rallyban jártas az tudja, hogy a fejlődéshez elengedhetetlen az, hogy minél többet menjen. Idén saját magunkhoz, anyagi hátterünkhöz, időnkhöz képest sok versenyen tudtunk részt venni, ami teljes mértékben előnyömre vált. Még azok is, amik rövidek voltak, mert azok a versenyek tükrözik, hogy a négy gyorsból könnyen lehet három, és akkor ha rosszul kezdtél nincs előnyöd vagy nagy a hátrányod, elmehet a napod. Ilyen helyzeteknél tudatosult bennem, hogy reggelről nagyon toppon kell lenni, ahhoz, hogy jó alapja legyen a versenynapnak. Ebből az apropóból adódott olyan helyzet, hogy azt találtam mondani, abbahagyom, nem tudok versenyezni. Talán az ilyen pillanatok tanították meg velem azt, hogyan kezeljem a hátrányt vagy az előnyt. Az idei nagy kudarcom óta tudom, hogy nekem nem lehet dorbézolni előző este, mert abból baj lehet. A kilenc versenyen való részvétel hozta meg szerintem azt, hogy finomabban kezelem a váltót, ha beleülök az autóba nem érzem magam idegen helyen illetve úgy gondolom magamhoz képest sokat fejlődtem, rutinosabb lettem, és tudom mikor mit csinál az autó. Idén a nagyon idegen pályákon rájöttem milyen fontos egy jó navigátor, aki képben van és vakon meg lehet benne bízni.

Melyik verseny tetszett a legjobban?

Erre nagyon nehéz válaszolni, mert én minden versenyt úgy élek meg, hogy az a kedvenc versenyem és később is pozitív az élmény, mert én még nem nagyon nyűgösködök. A miskolcit ki tudom emelni a pálya miatt, váci versenyt szintén a pálya miatt, meg a prológ miatt. Ózdon is nagyon tetszett a pálya, a salgói verseny, mert hazai szép eredmény, pörgős,de szétdarabolt verseny. Nagykállói verseny szintén a prológ miatt tetszett nagyon. Ha nagyon kell mondani, akkor Komlót mondom, mert ott kifejezetten érződött a versenyző centrikusság.

Így az évvégre milyen eredménnyel végeztetek?

Sikerült megszerezni az Északi-régió abszolút 1. és kategória 1. illetve ARK abszolút 1. és kategória 1. helyezéseket.

Itt meg szeretném ragadni az alkalmat, hogy legfőbb támogatómnak, aki nélkül ennek a töredéke se sikerült volna megköszönjem az egész éves fáradozását, anyagi támogatását, ő pedig édesapám Határ István.Köszönettel tartozom még: navigátorom felé egész éves kiváló munkájáért ő Losonczi Csaba és külön köszönet családjának, hűséges szerelőmnek és barátomnak Kolocsányi Balázsnak, nagyon-nagy köszönet édesanyámnak az egész évi fáradozásáért, bátyámnak a szurkolást, és az egyetlen matricás szponzoromnak Varjú Gumi Kft.-nek, illetve Berta Józsefnek.

Idén hol találkozhatunk veled még? Mikulás vagy Szilveszter Rally?

A Mikulás rallyn nem indulunk, de a Szilveszter Rally az tervben van, már csak azért is, mert két éve nem sikerült célba érni rajta, viszont egy nagyon színvonalas, nagy kihívásokkal teli verseny szokott lenni, extrém körülményekkel, amit szeretek. Kíváncsian várom a kiírást, hogy mik lesznek a feltételek.

Jövőre mi a terved?

Úgy gondolom, hogy a két év sprintezés elérte a célját és megpróbálkozunk a túrával, mint következő lépcső. Szerintem az RTE egy elég erős lépcső, de ott várnak ránk az igazi kihívások. Úgy képzeltük el, hogy édesapám autójával, a Maxival állnánk rajthoz, amin még van egy kis munka, de meg lesz az idénynyitóig. Az viszont, hogy ki diktálja az itinert, még eléggé kérdéses, mert sajnos Csabinak előreláthatólag jövőre nem fér bele az idejébe a navigálás.

Köszönöm a riportot és gratulálok ehhez a kimagasló eredményhez!

Sok sikert jövőre az RTE versenysorozatban!

Speed Rally Team sajtófőnök: Krizsán Zoltán

Tel.:06-30-505-20-89

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top