• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Gyarmati visszatért és hozza a formáját

 

A Szilveszter Rallyen felsorakozott a rajtrácsra, s az élmezőnyben végzett a siófoki rallys


December utolsó hétvégéjén ismét a Hungaroring nyújtott otthont a rallytársadalom záró rendezvényének, a 15. Szilveszter Rallyenak. A futamon rekordszámú indulót regisztráltak – összesen 239 páros állt rajthoz. Köztük volt a siófoki Gyarmati Ariel is, aki súlyos balesete után újra a versenyautó volánja mögé ült, s elismerésre méltó eredményt produkált: az abszolút értékelésben a 15.-ként végzett. Okkal lehetünk tehát büszkék rá!

A 2013-as rallyszezon egyik legnagyobb balesete fűződik a somogyi pilóta nevéhez. Az év első versenyén, a 9. Eger Rallyen nagy fölénnyel vezette a rally2 mezőnyének abszolút értékelését, amikor megtörtént a baj. A második gyorsasági szakaszon a fék elszállt a BMW M3-asból, a Gyarmati-Bibliák páros pedig frontálisan a partoldalnak ütközött.

Nyolc hónap telt el az eset óta, s mára olyan, mintha csak egy rossz álom lett volna. Ariel maradandó sérülések nélkül épült fel, és a nulláról épített fel egy ugyanolyan versenygépet, mint amivel korábban benevezett a bajnokságba. A jubileumi Szilveszter Rallyera egykori versenyzőtársával, a szintén siófoki Kocsis Györggyel nevezett be. Ugyanúgy vártam és készültem a futamra, mint eddig, ha már régen ültem versenyautóban – mesélte Ariel. Azzal a céllal vágtam neki a futamnak, hogy próbára teszem az új BMW-t – inkább most jöjjenek elő a gyermekbetegségei, mint jövőre, évközben – illetve magamat, hogy milyen érzéseket vált ki belőlem a versenytempó. Igaz, nem voltam ugyanúgy 100%-os, mint a balesetem előtt, de félelemérzet abszolút nem volt bennem. A végére pedig már kezdtem megtalálni a ritmust, s a féktávokra is ráéreztem. Nehéz azonban teljesen helytálló következtetéseket levonni ebből a futamból, hiszen a körülmények miatt komoly odafigyelést igényelt a menetelés, a köd és a vizes, csúszós aszfalt igencsak megnehezítette a dolgunkat. A tervet azonban véghezvittük: befejeztük a versenyt, minden felesleges kockázatvállalás nélkül.

Nem is akárhogy fejezték be a futamot! A Gyarmati-Kocsis kettős 239 indulóból az abszolút 15. helyre kormányozták be a BMW M3-t, míg a H5 kategóriában a 2., az amatőrök között pedig a 3. helyen végeztek. Ha verseny előtt megkérdezik tőlem, hogy elfogadom-e ezt a végeredményt, akkor boldogan igent mondtam volna! Így, hogy túl vagyunk rajta, hozzá kell tennem, hogy lehetett volna ez jobb is. Egyszer ugyanis megforogtunk a belső körön, s így több másodpercet is bennhagytunk abban a szakaszban. Ha nincs ez a hiba, akkor megnyerhettük volna a kategóriánkat, és a másik két értékelésben is előrébb léphettünk volna. Ha így nézzük, akkor az egyik szemem sír, viszont összességében nagyon örülök annak, hogy pozitív élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtunk.

A jó hangulat és a pozitív élmények ismét megerősítették a somogyi rallyst abban, hogy jól döntött, mikor a folytatás mellett tette le a voksát. Hiszen ahogy korábban ő fogalmazott: Ezzel kelek és fekszem, ez az életem. Habár versenykiírás és –naptár még nincs a jövő évre vonatkozóan, Ariel valószínűnek tartja, hogy a rally2 mezőnyében folytatja majd a versenyzést. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki mellettem állt és segített a felépülésemben, az autó újjáépítésében és a visszatérésemben!A Szilveszter Rallyen bebizonyosodott, hogy egy olyan autót raktunk össze, ami nagyon jól viselkedik. Csupán néhány apróbb hangolást kell majd végezni rajta a 2014-es szezon kezdetéig – köztük lesz egy gerincpárna beszerelése is, hogy kényelmesen, ne pedig görnyedve üljek az ülésben. A navigátorszék azonban még gazdátlan, hiszen tavalyi segítőm, Bibliák István csapatfőnökként fogja a jövőben segíteni a versenyzésemet. Van már egy-két jelölt arra, hogy ki foglalná el a helyét, de konkrét döntés erről is csak később fog születni. Addig is a munka nem áll meg, még nagyobb elánnal készülünk, hogy a 2014-es bajnokságban is minél szebb sikereket érhessünk el.

 

Horváth Judit


Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top