• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Nyugodtan, jó érzésekkel várják a rajtot Herczig Norbiék

A Kanári-szigeteken tavaly egy peches defekt okozott galibát, idén a MOL Racing Team párosa rutinosabban és felkészültebben várja a második ERC-futam rajtját.

kifejezetten peches Azori-szigeteki nyitófutam után higgadtan reménykedve készül a rali Európa-bajnokság második versenyére, a Rally Islas Canariasra a MOL Racing Team stábja. Herczig Norbiék egészen kiválóan sikerült edzések, illetve pályabejárások után vannak, és ahogy Norbi fogalmazott, “minden a legnagyobb rendben van” a csapat háza táján.

 

“Az utolsó kör után a teszten úgy szálltunk ki az autóból, hogy minden rendben van. Ramónnal arról beszélgettünk, hogy mindketten ugyanazt a nyugodtságot érezzük az egész csapaton, ami rajtunk is úrrá lett."Nyilván a raliban lehetetlen jósolni, de nagyon jó érzésekkel várjuk a Kanári-szigeteki rajtot” - mondta a MOL Csapatnak Norbi.

Szétdolgoztatták a szerelőket

A MOL Racing Team négyszeres abszolút magyar bajnok pilótája elmondta, nem azért volt a lehető leghasznosabb a kanári-szigeteki teszt, mert kimondottan sok kilométert tettek a VW Polo GTI R5-ösbe, hanem azért, mert nagyon pontosan meg tudták határozni a teszten, milyen beállításokat kell használni a versenyen.

 Fotó: MOL Racing Team
 
“Adtunk melót a szerelőknek rendesen” - mondta nevetve Norbi. “A teljesség igénye nélkül sorolom: lecseréltük a lengéscsillapítókat, a rugókat, a stabilizátort, megváltoztattuk a futóműgeometria beállításait, kipróbáltuk a váltót hosszú és rövid áttéttel is… szóval a fiúk a késő délutánba nyúlóan dolgoztak a kocsin, de a végeredmény, azt gondolom, kiváló lett” - magyarázta Norbi.

“Azt gondolom, hogy nem vagyunk messze a gyári beállítástól és nekem is ezek a beállítások fekszenek a legjobban. Azt mondanám, az én szám íze szerint működik most minden."Nagyon határozott a tempós kanyarokban a kocsi jól áll az úton de a nagyobb visszafordítókban sem túrja el az orrát, és nagyon jól funkcionálnak a Michelin abroncsok, amikhez egy rövid szünet után visszatértem. Összefoglalva úgy érzem, nagyon jól sikerült a felkészülésünk” - tette hozzá Norbi.

Mennyit segít a tavaly megszerzett pályarutin?

Tavaly a Kanári-szigeteki futam előtt feltettük azt a kérdést olvasóinknak, hallottak-e már a “kátránykötésű makadámútról” (zavart csend fogadta a kérdést), Norbiéktól viszont már nem kell ilyesmit kérdezni, hiszen tavaly megtapasztalhatták, milyen gyilkos a gumizabáló útburkolaton versenyezni.

 Fotó: MOL Racing Team
 

“Ezen a burkolaton kemény keverékű slick gumikkal megyünk (persze csak akkor, ha nincs csapadék), mert ez biztosítja a megfelelő tapadást. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a jó tapadás egyúttal óriási igénybevételt jelent az abroncsoknak, a burkolat úgy zabálja a gumikat, hogy a Kanári-szigeteken abszolút megállja a helyét a mondás, miszerint a kevesebb néha több. Ezalatt azt értem, hogy aki nem spórol a gumikkal, az könnyen pórul járhat, ezért mi is arra készülünk, hogy egy kicsit úgy megyünk majd, mint egy pályaversenyző” - magyarázta a MOL Racing Team pilótája.

“Ez a verseny nem annyira defektveszélyes, tavaly mégis sikerült összeszednünk egyet” - idézte fel a tavalyi versenyt Norbi, aki hiába ment kiválóan, a kimagasló eredmény elmaradt egy defekt miatt.

 Fotó: MOL Racing Team
 
“Az még csak a második versenyünk volt, de abból a szempontból feltétlenül szép emlék, hogy teljesen rutintalanul, kvázi vakrepülésből is nagyon jó időket tudtunk autózni. Pariban voltunk a legjobbakkal is, közel volt az élmezőny, ezért is voltam nagyon dühös a defekt miatt, mert abszolút elkerülhető lett volna.”

Az idei verseny kb fele ugyanaz maradt

Norbiék tavaly többször is hangsúlyozták, hogy a versenykilométerek nemcsak a rutin miatt fontosak, hanem azért is, mert a saját belső felvételeikből tudnak a legjobban felkészülni az ezen a helyszínen rendezett következő versenyre. Ebből a szempontból szerencsés, hogy a Kanári-szigeteki futam nagyjából 40-50 százalékban ugyanazokon a pályákon zajlik, mint a tavalyi.

 
 
Fotó: MOL Racing Team
 
“Két gyorsasági szakasz teljesen ugyanaz, és több helyen is vannak hosszabb-rövidebb pályaszakaszok, amik a tavalyi programban is szerepeltek. Már a tesztek alatt éreztük, hogy sokkal magabiztosabban megyünk, és reméljük, hogy többet ki tudunk autózni a Polóban rejlő lehetőségekből.”

“Ugyanakkor azt gondoltuk, a kész itinerek is sokat fognak segíteni, de végül úgy alakult, hogy még ott is újat kellett írnunk, ahol ugyanazon a pályán fogunk menni. Ennek az az oka, hogy tavaly a Kanári-szigeteken még csak a második közös versenyünket teljesítettük Ramónnal, azóta azonban mi is összecsiszolódtunk, és rájöttünk, hogy másképp kell feldolgoznunk egy pályát.”

“Persze az sem mindegy, hogy most már névről is ismerjük a gyorsasági szakaszokat, tudjuk, mit hogyan kell csinálni. Ehhez jön még a csapatot eluraló nyugodtság, ami abból táplálkozik, hogy mindent megtettünk, amit egy verseny előtt meg lehet, elvégeztük a házi feladatot. Nagyon jól sikerült a felkészülés, most már csak rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle” - tette hozzá bizakodva Norbi.

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top