• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Nagy Futam – nagy durranás!

Motorsportünnep a belváros szívében – immár hetedik alkalommal tartották meg a Nagy Futamot, amelyre ezúttal is több tízezer ember volt kíváncsi. Hosszú, tömött sorokban álltak a szurkolók az Andrássy út két oldalán, valamint az Erzsébet téren, és aki csak villanásnyi képeket látott a hátsó sorokból, az is megérezte az utcai parádé hangulatát, hiszen egy Formula–1-es autó hangjától már önmagában feláll az ember karján a szőr. 
Több mint ötven versenygép bemutatózott a belvárosban: a Formula–1 mellett képviseltette magát a Formula E (az esemény és az ország történetében először), a rali, a ralikrossz, a tereprali, a Nascar, a gyorsasági és a drift szakág, és felvonultak persze klasszikus autók is… 


„Büszkék vagyunk rá, hogy immár hetedik alkalommal rendezhetjük meg a Nagy Futamot a belvárosban, s örülök, hogy évről évre tízezrek kísérik figyelemmel a helyszínen a rendezvényt, amelynek célja, hogy a lehető legközelebb hozza a nézőkhöz az autósportot – mondta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. – A Hungaroring fő versenye minden évben a Formula–1, ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy évről évre elhozzunk ide egy F1-es versenygépet, és nagyon érdekes látni a Formula E autót is, amely egy jövőbe mutató, elképesztően érdekes technika. S persze fontos, hogy az autósport ünnepén felvonul a magyar autósport színe-java, hiszen ők a mi hőseink. Ami a rendezést illeti, biztonság szempontjából egy ilyen rendezvénynek ugyanazoknak az előírásoknak kell megfelelnie, mintha a Hungaroringen tartanák, úgyhogy alapos előkészületeket igényel, de már már egyre nagyobb rutinja van benne a csapatunknak.”
Délelőtt megnyitották a Bazilika mögött felépített paddockot a nézők előtt, akik így a lehető legközelebbről vehették szemügyre a versenygépeket, sőt, amelyiknek a tulajdonosa megengedte, abba be is lehetett ülni. Ez is elképesztően izgalmas volt, de a valódi show csak ezután következett, 14 órakor ugyanis elrajtolt az első versenygép a belvárosi aszfalton. 
A versenyzők örömautózást mutattak be, hiszen nem volt tét, nem volt rajtuk nyomás, volt viszont népes közönség, amely előtt bizonyíthatták tudásukat, és olyan trükköket is láthattunk, amilyeneket a versenypályán soha – amelyik autót lehetett, azt megpörgették a sofőrjeik a két visszafordítóban, fánkokat rajzolva az aszfaltra. 
De nézzük, mi volt a vélemény versenyzői oldalról! Néhányuk nyilatkozatait gyűjtöttük csokorba. 

Max Verstappen, az Aston Martin Red Bull Racing pilótája
„Második alkalommal vagyok itt a Nagy Futamon, és szívesen jöttem vissza, mert tavaly is nagy élmény volt az elkötelezett szurkolók előtt bemutatózni. Nagyon szeretik itt az autósportot, Budapest történelmi belvárosa pedig egyszerűen gyönyörű, ezért a Magyar Nagydíjra is mindig örömmel jövök.”

Jérome D'Ambrosio, az ABB FIA Formula E bajnokság résztvevője
„Az ilyen bemutatókat mi, pilóták is élvezzük, hiszen nincs rajtunk nyomás, számomra pedig különösen izgalmas, hogy valami teljesen újat mutathatok a magyar közönségnek, hiszen itt még nem láttak Formula E versenygépet, amely teljesen más, mint a többi, itt látható autó. Más a leszorítóerő, kisebb a tapadás, és persze a belvárosi pályák is nagy kihívás elé állítanak minket, nagyon kell figyelni, mert eléggé hepehupásak. Az Andrássy út simának számít azokhoz képest, ahol versenyezni szoktunk.”

Baumgartner Zsolt, hazánk eddigi egyetlen Formula–1-es pilótája
„Ismét nagyon jó élmény volt a Nagy Futam, nem maradt el a pörgés sem az autókkal, ami szerintem a nézőknek is tetszett. Ezúttal is Friesacherrel bemutatóztunk, akivel a kétüléses F1-es programot is csináljuk, úgyhogy igazán jó volt a hangulat. Azt is szeretem, hogy ilyenkor összegyűlik az autósport színe-java, remek beszélgetések zajlanak a paddockban. Találkoztam Alex Molinával, a Formula–1 live eventekért felelős vezetőjével is, ez egyrészt nagy támogatás a szervezőknek, másrészt biztosan ő is ellesett egy-két fogást a magyaroktól, mert a Nagy Futam remek esemény.” 

Szabó Krisztián, a ralikrossz világbajnokság magyar résztvevője:
„Nagyon jó volt! Élveztem, nagyon sok barátommal és szurkolómmal találkoztam, rengeteg autogramot kiosztottam, s egyértelműen kiderült, hogy mióta a világbajnokságon megyek, kezdenek egyre inkább megismerni az emberek. Jó érzés, hogy ott lehettem a legnagyobbak között, és nagyon örültem, mert amikor a legnagyobb pilótáknak feltették a kérdést, hogy ha a paddock bármelyik autóját vezethetnék, melyik lenne az, akkor Verstappen és D'Ambrosio is az enyémet választotta.”

Michelisz Norbert, a WTCR-sorozat magyar Hyundai-pilótája
„Minden megtett méter hasznos egy versenyautó volánja mögött, s mi most néhány nappal még tovább élvezhetjük a magyar közönség szeretetét. A hétvégén a WTCR-futamra is sokan kijöttek, és szerencsére itt is sokan voltak kíváncsiak ránk.”

Tassi Attila, a WTCR magyar Honda-pilótája, a mezőny legfiatalabb tagja: 
„Ez az első Nagy Futamom, és nagy élmény, hogy itt lehetek, bár nyilván az ilyen utcai parádék nem arra valók, hogy az ember száz százalékot hozzon ki magából, hanem arra, hogy a nézők jól érezzék magukat. A mi autónkkal nem engedélyezett a körzőzés, de ami tőlem telt, azt megtettem, hogy a szurkolók jól érezzék magukat a belvárosban.”

Kiss Norbert, a kamion Európa-bajnokság magyar versenyzője
„Jó volt látni, hogy a korlát mögött végig tömve volt az utca, nagyon jólesik nekünk, versenyzőknek, hogy ennyien érdeklődnek irántunk, hogy ennyien szeretnek minket és integetnek a rögtönzött pálya mellől.”

Nagy Dániel, a TCR Európa-kupa magyar versenyzője
„Amit tudtunk, megtettük az elsőkerékhajtású autókkal – persze, hozzá kell tenni, hogy ezek az éles versenyautóink, amelyekkel néhány héten belül újra versenyzünk, úgyhogy nem akartunk extra munkát adni a srácoknak. Harmadik alkalommal vagyok itt, mindig nagyszerű visszatérni.”

Turán Frigyes, az országos ralibajnokság résztvevője
„Nagyon jól éreztem magam, nagyon örülök, hogy itt lehettünk, mert kell ez a show a nézőknek és nekünk is. Szabadabb, lazább autózásról van itt szó, élményt szerzünk mi is, a szurkolók is. Igyekeztem látványosan, a biztonsági előírások betartásával autózni, és közben végig integetni a nézőknek.”

Szalay Balázs, terepraliversenyző, 14 alkalommal állt rajthoz a Dakar ralin. 
„Nagyon jó, hogy évről évre ilyen sok ember előtt tudjuk bemutatni, miről is szól az autósport, s bár a mi autónkat nem kifejezetten aszfaltra tervezték, azért mindig nagyon élvezzük a Nagy Futamot. Bár én már javasoltam a rendezőknek, hogy építsünk egy ugratót a pályára, megértem, hogy az F1-es autó elég nehezen venné az akadályt” – viccelődött.

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top