• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Loeb nyílt levele a WTCC-debütálás apropóján

A rali-vb-n (WRC) elért kilenc világbajnoki címével Sebastien Loeb minden idők legeredményesebb autóversenyzőjének számít. Egy évnyi autósport-kalandozás után a franciáknál bálványként tisztelt 40 esztendős pilóta ezen a hétvégén, Marokkóban megkezdi karrierjének újabb fejezetét, immáron pályaversenyzőként, a Citroen WTCC-alakulatának kötelékében.

Noha ez előjelek kedvezőek és Loebnek egyelőre nincs különösebb aggódnivalója, a gyári csapat életre hívásában is fontos szerepet játszó klasszis komoly kockázatot vállal, ugyanis egy esetleges lebőgés jócskán megtépázná a hírnevét. A szélvészgyors gall, a tornászból lett autóversenyző a napokban nyílt levéllel fordult híveihez: minden bizonnyal vannak, akik szerint ez is csak egy eszköz, hogy a marketinggépezet egy újabb bőrt húzzon le a kategóriaváltásról, ugyanakkor a szupersztár írása jól rávilágít arra is, hogy mennyire komolyan vette az előkészületeket a C-Elysée típusjelű versenygép volánja mögött.

Íme, Loeb levele:

„Hát itt vagyunk, becsöngettek: nemsokára debütálok a WTCC-ben… Annyi év ralizás után a hétvégén Marrákesben valami egészen más kezdődik el nekem és a Citroënnek. Első versenyünk, első időmérőink, első éles futamaink az új sportágban… igazán különleges időszak ez, és én nagyon várom a rajtot.”


„Sokszor végiggondoltam ezt a pillanatot. Hónapok óta tesztelünk, és most végre kipróbálhatjuk magunkat. Rengeteg a kérdés bennünk, de amikor kigyullad majd a zöld lámpa, legalább egy részükre választ kaphatunk. Hol tartunk az autóval? És én – én hol tartok? Nagyon szeretném már látni, hogy valóban mit tudok, a csapattársakhoz és az ellenfelekhez képest. Tényleg most fogom megtanulni ezt a sportágat, és ez iszonyú izgalmas!”


„Igen, versenyeztem már pályán, és ez a mostani is „csak” egy pályaverseny – de azért egészen más: világbajnokságról, az egész világra kiterjedő versenysorozatról van szó, az egész annyira más, mint amit eddig ismertem. Rengeteg az újdonság. Nemcsak számomra – a Citroen számára is. Mindannyian különleges hangulatban vagyunk emiatt. Úgy gondolom, jó munkát végeztünk eddig. Persze a verseny után többet tudunk majd, de az biztos, hogy keményen dolgoztunk és igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni. Minden tudásomat beletettem a munkába, amit a GT-ben és a Supercupban szereztem, és persze sokat gyakoroltam is. A tesztkilométerek alatt nagyon sokat tanultam, „megértettem” az autót és a vezetési stílust, amit igényel. És persze azt sem felejtem el egy percre sem, hogy a mezőny jelenlegi legjobbjával fogok egy csapatban versenyezni. Hát… érdekes lesz.”

„A másik célom, hogy végigcsináljam a versenyt, és pontokat szerezzek. Tisztán szeretnék versenyezni, ütközés nélkül. Hogy ebből a szempontból Marrákes nehéz ügy lesz számomra? Nem hiszem. Sokat mentem már városi pályákon, a fal meg mindenki előtt fal. Nem fog zavarni a környezet, bár számítok arra, hogy lesznek kemény csaták.”„Tényleg sokat dolgoztunk, de a pályán – nem úgy, mint a raliban – nemcsak rajtam állnak a dolgok. A pályán hiába indulsz első helyről, lehet, hogy az első kanyarban kiesel. A raliban picit lehet hibázni, egy-egy másodpercet el lehet veszíteni, majd visszanyerni. A pályán nem hibázhatsz. Az időmérő alapvető, a rajt sorsdöntő lehet – a versenyben nem hagyhatsz ki egy pillanatra sem, mert a mezőny nem kegyelmez. Egyszerűen teljesen más a két verseny szemlélete.”

„Új célt találtam a pályámon: tanulhatok, fejlődhetek. És nagyon bírom, hogy olyan intenzív az egész. Másfajta a nyomás rajtam. A rali azért kemény, mert jóval hosszabb ideig vagy nyomás alatt, 3 vagy akár 4 napig is, noha az ritkán fordul elő, hogy az utolsó gyorson dől el és másodperceken múlik a győzelem. Azt a stresszt másképp is kell kezelni. Itt egy szempillantás alatt mindent vihetsz, de mindent el is veszíthetsz, az első kanyarban is, de akár az utolsóban is, sőt akár egy ellenfeled hibájából is. És van még egy nagyon komoly új tananyag: meg kell tanulni előzni, lehetőségeket teremteni saját magadnak, teret nyerni.”


 
„Az első versenyre nem tűztem ki konkrét célt. Egyszerűen csak ott akarok lenni. Szeretném tartani a csapattársaim tempóját, versenyben maradni a legjobbakkal. Azt is most fogjuk meglátni, hogy hol tartanak a versenytársak. Azt mindenki tudja, hogy mi nem rejtettünk semmit véka alá a hivatalos teszteken. De vajon hol tart a Honda? Ez is egy olyan vetülete a túraautózásnak, amit most tanulok, hiszen a raliban csak szórványosan kapnak lábra félinformációk, kollektív tesztek meg pláne nem nagyon vannak.”

„Tessék. Azt hiszem, elmondtam minden olyan érzésemet, gondolatomat, amely a 2014-es WTCC szezon kezdete előtt a fejemben jár. A minap Magny-Cours-ban még teszteltünk egy utolsót, mindent összepróbáltunk, most pedig pakolok és megyek Marokkóba. Nagyon bízom benne, hogy amikor hazajövök, jó hírekkel szolgálhatok nektek. Nemsokára találkozunk, sziasztok!”

 

Forrás: HVG.hu, www.sebastienloeb.com


Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top