• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Hamilton a káosz győztese

Azeri Forma-1-es Nagydíj, Baku
versenyriport
2018. április 29.

 

 

Lewis Hamilton és a Mercedes első idei győzelme ajándékként jött. A hétvége eredménye alapján ugyan várható volt, hogy itt már komolyabb teljesítményt fog a címvédő konstruktőr lerakni az asztalra, de a győzelem a verseny vége felé vált csak esélyessé. A második helyen Kimi Raikkönen ért célba, míg harmadikként szintén váratlanul a Force India pilótája, Sergio Perez ért célba.

 

„Soha nem add fel. Elég régen emlékeztettek erre a leckére, amit még az apám tanított nekem évekkel ezelőtt. Ma rájöttem, hogy ez mennyire igaz. Nagyon vegyesek az érzéseim, egyrészt nagyon örülök a győzelem lehetőségének, másrészt viszont nem úgy ment ma a versenyzés, ahogy szerettem volna. Még van mit javítanom, de legalább elégedetten térhetek haza.” – szögezte le Hamilton.

 

A bakui futam idén is nagyon fordulatosra sikerült. Több baleset és az itt szokásos biztonsági autós fázisok váratlan eredményre vezettek. A Red Bull párosa kiejtette egymást, Vettel kockáztatott és vesztett, amivel elvesztette kényelmes előnyét a mezőny élén és végül a győzelmet is. Bottas pedig, aki jó úton haladt a győzelem felé, a kései defekt következtében kiesett és ezüsttálcán nyújtotta az első helyet brit csapattársa részére.


Fotó: Amber PR

Lewis Hamilton címvédő világbajnokként idei első győzelmét szerezte meg Bakuban, az első idei európai futamon. A brit pilóta majd 20 másodperccel lemaradva körözött a versenyt vezető Valtteri Bottas mögött, mikor 15 körrel a verseny vége előtt a két Red Bull pilóta összeütközött és mindketten kiestek. Ricciardo ráakaszkodott csapattársára és próbálta kielőzni őt, miközben Verstappen minden lehetséges módon védekezett. A célegyenesben Ricciardo el akart menni a holland mellett, de az eléállt és az ausztrál autójával hátulról felöklelte csapattársa autóját. Egy bíztató hétvége így fulladt borzalomba a Red Bull számára.

 

Sebastian Vettel ekkor még jó úton haladt újabb versenygyőzelme felé, de végül csak a negyedik hely jutott a német számára egy nagy versenyzői hibát követően, amikor is az elvesztett első helyet igyekezett visszaszerezni. A gumijai a nagy fékezésben annyira elhasználódtak, hogy még Sergio Perez is ki tudta őt előzni és a mexikói pilóta elhappolta a bronzérmes helyet előle. Ez volt a kis csapat első idei győzelme, s egyben első dobogós helye 2016 óta. Három körrel a verseny vége előtt a frissiben megszerzett első helyéről kidurrant kereke folytán lecsúszott a finn Mercedes-pilótája és így pontok nélkül búcsúzik Azerbajdzsántól.

 

A mezőny simán elrajtolt, de az utána következő kanyarokban, még az első körben több baleset és kiesés is volt. Szergej Szirotkin és Esteban Ocon nagyon hamar távozott. Alonso is megsérült az egyik balesetben, az autó jobb oldalán mindkét kereke kidurrant és két keréken bicegett be a bokszba. A spanyol aztán folytatni tudta a versenyt, bár autója még ekkor sem volt 100 százalékos. Két körrel később Nico Hülkenberg – saját hibájából - csatlakozott a kiesők táborához.


Fotó: Amber PR

A hűvösebb idő, az amiatt a biztonsági autós fázis alatt gyorsabban hűlő abroncsok is hozzájárultak Romain Grosjean kieséséhez. A biztonsági autó mögött menetelve igyekezett melegen tartani a gumikat, s a nagy igyekezetében nekicsapta a Haast a falnak. Szegény francia, maga sem értette pontosan, hogy ez hogyan történhetett meg. Érthető módon nagyon frusztráltan vette tudomásul a kiesését és a hatodik helyért járó értékes pontok elvesztését.

 

Carlos Sainz idei legjobb eredményét érte el az ötödik helyezéssel. Őt a Sauber pilótája, Charles LecLerc követi hatodikként. Fernando Alonso végül a hetedik helyre vitte célba autóját. Lance Stroll nyolcadikként a Williams idei első pontjait gyűjtötte be. Stoffel Vandoorne és Brendon Hartley zárja az első tizet.

 

Az Azeri Nagydíj után kéthetes pihenő következik. 2018. május 13.-án az összes csapat számára jól ismert Barcelonában érkezik meg a mezőny. A téli tesztelések ezúttal is itt folytak, így nagy meglepetés nem érheti a csapatokat. 2017-ben Lewis Hamilton nyert Spanyolországban. Vajon ez a mostani, ölébe hullt győzelem elég lesz arra, hogy átlendítse a brit pilótát a holtponton és elkezdjen futamokat nyerni az idei évben is?



2018-as Azeri Forma-1-es Nagydíj eredménye

 

  1. Lewis Hamilton Mercedes 1:43:44.291
  2. Kimi Raikkönen Ferrari + 2.460
  3. Sergio Perez Force India + 4.024
  4. Sebastian Vettel Ferrari + 5.329
  5. Carlos Sainz Renault + 7.515
  6. Charles LecLerc Sauber + 9.158
  7. Fernando Alonso McLaren + 10.931
  8. Lance Stroll Williams + 12.546
  9. Stoffel Vandoorne McLaren + 14.152
  10. Brendon Hartley Toro Rosso + 18.030
  11. Marcus Ericsson Sauber + 18.512
  12. Pierre Gasly Toro Rosso + 24.720
  13. Kevin Magnussen Haas + 40.663
  14. Valtteri Bottas Mercedes Nem ért célba
  15. Romain Grosjean Haas Nem ért célba
  16. Max Verstappen Red Bull Nem ért célba
  17. Daniel Ricciardo Red Bull Nem ért célba
  18. Nico Hülkenberg Renault Nem ért célba
  19. Esteban Ocon Force India Nem ért célba
  20. Szergej Szirotkin Williams Nem ért célba

 

A világbajnokság eredménye az Azeri Nagydíj után

Pilóták:

 

  1. Lewis Hamilton 70 pont
  2. Sebastian Vettel 66 pont
  3. Kimi Raikkönen 48 pont
  4. Valtteri Bottas 40 pont
  5. Daniel Ricciardo 37 pont
  6. Fernando Alonso 28 pont
  7. Nico Hülkenberg 22 pont
  8. Max Verstappen 18 pont
  9. Sergio Perez 15 pont
  10. Carlos Sainz 13 pont

 

Konstruktőrök:

 

  1. Ferrari 114 pont
  2. Mercedes 110 pont
  3. Red Bull  55 pont
  4. McLaren  36 pont
  5. Renault  35 pont
  6. Force India  16 pont
  7. Toro Rosso  13 pont
  8. Haas  11 pont
  9. Sauber  10 pont
  10. Williams    4 pont

 

Forrás: facebook.com/amberprkft/

Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…
  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top