• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Töretlen Red Bull siker Mexikóban is?

Forma-1-es beharangozó

Mexikóvárosi Nagydíj, Mexikó

  1. október 29.

 

 

A Forma-1-es mezőny az USA Nagydíjat követően egy rövid váltással érkezik meg Mexikóvárosba. 2015-ben debütált az átépített mexikói pálya a Forma-1-es versenynaptárban, s nagy kedvencnek számít. A helyiek legendás vendégszeretete és a pálya különlegességei vonzzák a résztvevőket és a nézőket Mexikóvárosba. A Hermanos Rodriguez pálya 110.000 nézőt tud egyszerre fogadni, s várhatóan a többi idei Forma-1-es pályához hasonlóan itt is kirakják majd a megtelt táblát.

 

Jelenleg egy mexikói tagja van a Forma-1-es mezőnynek, aki nem csak hazai futamán lesz reflektorfényben, de az azt megelőző texasi versenyen is nagy kedvencnek számított. Sergio Perez teljesítménye a szezon második részében nem volt olyan fényes, mégis Lewis Hamilton kizárásával az USA Nagydíjról megnőtt az esélye annak, hogy megszerezze a második helyet az egyéni ponttáblán csapattársa, Max Verstappen mögött. Daniel Ricciardo kézsérüléséből visszatért, de maradandót nem tudott alkotni. Ez a tény együtt az egyéni ponttábla második helyének megszerzésével, valószínűleg védetté teszi a mexikóit a Red Bullon belül.

 

A Mercedes magabiztosan hagyta ott Texast. Bár Lewis Hamiltont kizárták az USA Nagydíjról autójának szabálytalan padlólemeze miatt, de ez mit sem von le abból a tényből, hogy a brit 2023-as legerősebb teljesítményét tette le az asztalra azzal, hogy 2.2 másodperccel ért célba a versenygyőztes Max Verstappen mögött. Úgy tűnik megtalálta a csapat, hogy hol szorul fejlesztésre és ez jó előjel a 2024-es eredményesség tekintetében. 

 

Mexikóban és az azt követő Brazíliában is magaslati pálya várja a mezőnyt, amely a Honda motorok erőssége miatt kedvező a Red Bull autói számára. A hétvégi mexikói versenypálya a maga 2285 méteres magasságával valójában a versenynaptár legmagasabb helyszíne. A levegő nagyon ritka, s bár az autók nagy leszorítóerővel hajtanak, azért, hogy nagyobb legyen a tapadás a kanyarokban, ez a tapadóerő mégis eléggé lecsökken a ritka levegő hatására, s ez csúszkáláshoz vezethet.

 

2022-ben Max Verstappen szezonbeli tizennegyedik győzelmét húzta be Mexikóvárosban. A jóslatok beváltak, a Red Bull hasított a mexikói magaslatokon is, Sergio Perez ismét bronzérmes lett hazai lelkes közönsége előtt. A Mercedes és Lewis Hamilton egyre jobb formába lendült, melynek eredményeként negyedik második helyezését szerezte Mexikóvárosban.


Fotó: AmberPR

A verseny és a pálya

 

Mexikóváros egyike azon Forma-1-es pályáknak, amely története a Forma-1 hőskorától íródik. 1992 után azonban kikerült a versenynaptárból. Később, hogy 2015-ben visszatérhessen, Herman Tilke tervei alapján teljesen átépítették ezt a pályát. Így már a modern kor biztonsági előírásainak is megfelelt. A jelenlegi pályán, az Autodromo Hermanos Rodriguezen 17 kanyar van, amely hárommal több, az eredetinél. A célegyenes a Forma-1-es versenynaptár egyik leghosszabbja. A versenypálya tengerszint feletti magassága egyedülálló. A versenynaptár leggyorsabb pályái közé tartozik.

 

A 71-körös Mexikói Nagydíj október 29.-én helyi idő szerint 14 órakor (nálunk 21 órakor) veszi kezdetét Mexikóvárosban. A pálya hossza: 4,304 km, a teljes versenytáv 305,354 km. A pályarekordot még mindig Valtteri Bottas tartja 2021-ből, ideje 1 perc 17,774 másodperc. Érdekesség, hogy az előző rekordot is a finn pilóta tartotta 2018-ból.

 

2022-ben ugyanaz a három pilóta állt dobogón, mint egy évvel korábban, ugyanazokon a helyeken. Mindkét évben Max Verstappen (Red Bull) nyerte meg a Mexikói Nagydíjat. A holland pilóta győztes ideje 2022-ben 1:38:36.729 volt. A második helyen Lewis Hamilton (Mercedes) ért célba. A bronzérmes helyezés Sergio Perezé (Red Bull) lett.

 

Forrás: facebook.com/amberprkft/

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top