• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Verstappen a csúcson, Perez a mélyben

Mexikóvárosi Nagydíj, Mexikó

  1. október 29.

 

 

Max Verstappent Mexikóvárosban sem tudta letaszítani senki a dobogó felső fokáról. Bár az időmérő edzésen nem sikerült elcsípnie az első rajtkockát, a rajtot követően szinte azonnal átvette az első helyet az élről rajtoló Charles Leclerc-től és már ott is maradt és begyűjtötte idei 16. győzelmét. Lewis Hamilton és Charles Leclerc állhatott még a dobogóra, ami kárpótolta őket az előző futamról történő kizárásért.

 

„Hihetetlen volt, sajnos Checo az első körben kiesett, de a tömeg ott maradt és csodálatos volt.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta. „Az igazat megvallva nagyszerű szezonunk van. Az autó tempója ismét tökéletes volt. Próbáltunk a többiektől eltérő stratégián versenyezni, de sajnos a piros zászló miatt nem tudtuk megmutatni. A kemény abroncsok a végén így is nagyon erősek voltak.” – tette hozzá a háromszoros világbajnok holland.

 

A Mexikóvárosi Nagydíj hétvégéje felfokozott hangulatban telt, hiszen a helyi hős, Sergio Perez nem igazán jó formában versenyez a szezon második felében, s hazai rajongói a kedvencüket emiatt ért támadásokat egy kissé zokon vették. Így testőrökre is szüksége volt a pilótáknak a hétvégén. A rajongók számára ráadásul nem olyan kimenetelű lett a verseny sem, ahogy szerették volna, hiszen kedvencük már az első kanyarban távozott a mezőnyből. 

 

A rajt simán zajlott a 71 körös Mexikóvárosi Nagydíjon, s a Red Bullok megmutatták erőfölényüket ezen a magaslati versenypályán. Az élről rajtoló Charles Leclerc hamarosan Red Bull-szendvicsben találta magát és az első kanyarnál kanyarodás közben felöklelte a tőle balra haladó Perez autóját, amely annyira megsérült, hogy fel kellett adnia a versenyt.

 

Miközben Perez a pokolra jutott, Verstappen a mennybe ment. Az első kanyarban mindjárt az élre került és a verseny közepi leállás és az azt követő ismételt rajt utánra is át tudta menekíteni formáját és a hosszúra nyúlt versenyen végül behúzta az első helyet.

 

S hogy miért kellett megállítani a versenyt? A Haas dán versenyzője, Kevin Magnussen miatt, aki rendesen összetörte az autóját féltávnál. Annyira szétszóródtak az autó darabjai, hogy meg kellett állítani a futamot és kivárni a pálya rendbetételét. 

 

A Ferrarik nagy meglepetést okoztak az időmérő edzésen elért kitűnő teljesítményükkel, de várható volt, hogy a verseny során már nem hozzák ezt a formát. Charles Leclerc végül egy harmadik helyre tudta váltani rajtelsőségét. Csapattársa, Carlos Sainz pedig a negyedik lett. 

 

A McLaren sem hasított a tőle várt módon. Lando Norris a kezdeti visszaesést követően végül az ötödik helyen ért célba George Russell és a negyedik helyről rajtoló és a hétvégén már-már régi formáját mutató Daniel Ricciardo előtt. 


Fotó: AmberPR

Oscar Piastri és Juki Cunoda nagyot csatázott a hetedik helyért, de végül összekoccantak a 48. körben. Az AlphaTauri pilótája visszaesett a mezőnyben. S ez a mozzanat is segítette Norrist abban, hogy előkelőbb helyezést szerezzen. Piastri ugyanis csapatutasításra elengedte Norrist, aki ezután megelőzte Ricciardót és Russellt és begyűjtötte az ötödik helyet. 

 

Bár a koccanástól sérült az autója, Piastri így is beért az első tíz közé. A fiatal ausztrál a nyolcadik helyezést szerezte meg. Az első tizet Alexander Albon és Esteban Ocon zárja. 

 

A Williams ezúttal is elégedett lehetett a versenyen szerzett eredményével. Bár újonca, Logan Sargeant kiesett, Alex Albon viszont a pontszerző, kilencedik helyen ért célba autójával.

 

Az Aston Martin folytatja gyenge formáját. Mindkét autója kiesett. Fernando Alonsónak Texas után zsinórban másodszorra kellett kiállnia.

 

Folytatás a jövő hétvégén (2023. november 5.) a triple header utolsó állomásán, a Sao Paulói Nagydíjon, Brazíliában.

 

2023-as Forma-1-es Mexikóvárosi Nagydíj eredménye

 

  1. Max Verstappen Red Bull + 2:02.30.814
  2. Lewis Hamilton Mercedes + 13.875
  3. Charles Leclerc Ferrari + 23.124
  4. Carlos Sainz Ferrari + 27.154
  5. Lando Norris McLaren + 33.266
  6. George Russell Mercedes + 41.020
  7. Daniel Ricciardo AlphaTauri + 41.570
  8. Oscar Piastri McLaren + 43.104
  9. Alexander Albon Williams + 48.573
  10. Esteban Ocon Alpine + 1:02.879
  11. Pierre Gasly Alpine + 1:06.208
  12. Juki Cunoda AlphaTauri + 1:18.982
  13. Nico Hülkenberg Haas + 1:20.309
  14. Guanyu Zhou Alfa Romeo + 1:21.676
  15. Valtteri Bottas Alfa Romeo + 1:25.597
  16. Logan Sargeant Williams Nem ért célba
  17. Lance Stroll Aston Martin Nem ért célba
  18. Fernando Alonso Aston Martin Nem ért célba
  19. Kevin Magnussen Haas Nem ért célba
  20. Sergio Perez Red Bull Nem ért célba

 

A világbajnokság állása

Pilóták:

 

  1. Max Verstappen 491 pont
  2. Sergio Perez 240 pont
  3. Lewis Hamilton 220 pont
  4. Carlos Sainz 183 pont
  5. Fernando Alonso 183 pont
  6. Lando Norris 169 pont
  7. Charles Leclerc 166 pont
  8. George Russell 151 pont
  9. Oscar Piastri 87 pont
  10. Pierre Gasly 56 pont

 

Konstruktőrök:

 

  1. Red Bull 731 pont
  2. Mercedes 371 pont
  3. Ferrari 349 pont
  4. McLaren 256 pont
  5. Aston Martin 236 pont
  6. Alpine 101 pont
  7. Williams 28 pont
  8. AlphaTauri 16 pont
  9. Alfa Romeo 16 pont
  10. Haas 12 pont

 

Forrás: facebook.com/amberprkft/

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top