• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Nyerő széria – Turánéké a Szilveszter Rallye

2013. december 28-29.

15. Szilveszter Rallye

 

Az év utolsó versenyének abszolút első helyét ismét a Turán Frigyes-Zsiros Gábor kettős szerezte meg, akik mindvégig magabiztosan vezettek a hétvége folyamán. A kétnapos rendezvénynek a Forma-1-es futamokról is jól ismert Hungaroring adott otthont, ahol a kétszáznegyvenkettő (igen, 242!) licenszes és amatőr nevezőből 175-en értek el a célvonalig, így pedig sikeresen abszolválták a Ring belső és külső részén zajló hét gyorsasági szakaszt.

A 2013-as év zárófutama december 28-án rajtolt a 7,5 km hosszú Ring Belső szakasszal. A Historic hat autóból álló mezőnyében az első gyorsot a Volkswagen Golfot terelgető Nagy-Tóth páros nyerte 23 másodperces előnnyel a Ladás Gyenes-Schmidt kettőst megelőzve, őket harmadikként követte a Szikszay-Zámbó duó. (4. Spazierer-Schuh, 5. Schuck-Schuck, 6. Riedler-Engbrecht). Változás a harmadik szakaszon történt, amikor is a Spazierer-Schuh kettős felugrott a második helyre, illetve a Riedler-Engbrecht páros előrelépett az ötödik helyre, a verseny végéig maradt a sorrend.

A H8 kategória elsőségét azonnal a Turán-Zsiros kettős szerezte meg S2000-es Peugeot 207-esükkel az egyetlen szombati gyorsaságin. Az első három helyezett másfél másodpercen belül autózott; Turánékat mindössze 0,8-cal követte az ifj. Cseh-Fejes páros, utánuk pedig az osztrák Harrach-Welsersheimb páros következett. A negyedik helyről várta a másnapi folytatást a Kazár-Dallos duó, ötödikként pedig Balogh Jani fordult, aki feleségével állt a rajtvonalhoz ezen a megmérettetésen. Vasárnap azonnal az első gyorsaságin borult a rangsor: Harrach-ék és Balogh Janiék is előreléptek egy-egy helyezést így az ifj. Cseh-Fejes kettős a harmadik, a Kazár-Dallos duó az ötödik helyre csúsztak vissza. Jól kezdett másnap az ifj. Ranga-Benkő páros is, három hellyel feljebb kerülve a tabellán megközelítették Kazárékat. A reggeli gyorsaságin kicsúszott és így búcsúzott is a Ranga-Baumhakl kettős, illetve eddig tartott a verseny a Kiss-Kovács párosnak is. A harmadik szakaszon Kazárék több mint egyperces büntetést bezsebelve adták át helyüket ifjabb Rangáéknak. Az első öt helyezett a sorrendét a kockás zászlóig megtartotta.

A H7 első helyét a dr. Varga-Savanyú páros foglalta el a S1600-as Suzuki Swifttel a Kronome-Monostori kettős, valamint a cseh Broz-Neoral páros előtt; a negyedik helyen a szintén cseh Guryca-Navratil duó, az ötödik helyen pedig a Zsíros-Érdi kettős állomásozott vasárnap reggelig. (6. Csík-Csík, 7. Major-Váradi, 8. Szolyka-Demeter, 9. Traki-DuEn, 10. Blahout-Havlicek, 11. Klokocnik-Zlámal, 12. Straub-Tanács). A másnap nem hozott szerencsét Vargáéknak, ők a második gyorson búcsúztak a mezőnytől. A Kronome-Monostori páros vette át a vezetést a kategóriában. A cseh párosokat is utolérte a balszerencse, előbb a Broz-Neoral, majd a Guryca-Navratil kettős autója is megállt a gyorson, utóbbi páros, ha utolsó helyen is, de folytathatta a versenyt. A harmadik gyorson műszaki hiba miatt állt meg a Szolyka-Demeter duó is, ők két helyet estek vissza a tabellán; a vége előtt egy gyorsaságival esett ki Traki és DuEn. A sorrendben így a Zsiros-Érdi kettős örökölte meg a harmadik helyet a Kronome-Monostori és a Major-Váradi párosok után.

Az év abszolút RTE bajnokai, ifj. Vincze Ferenc és Kuti Péter gyűjtötte be szakaszgyőzelmét a szombat esti gyorsaságin a H6-os kategóriában. Második helyről a Velenczei-Apkó, a harmadik pozícióból pedig a Hevesi-Bottyán páros térhetett nyugovóra a nap végén. A Volte-Rimár kettős a negyedik, Domonkosék az ötödik helyről várták a verseny második napját. (6. Tóth-Bakai, 7. Kiss-Szalai, 8. Nagy-Juhász, 9. Baksay Szabó-Molnár, 10. Kiss-Keskeny). A második gyorsaságin fordult a kocka: Vinczéék visszacsúsztak a harmadik helyre így átadva az elsőbbséget a Velenczei-Apkó kettősnek, illetve négy helyet előreautózva második helyen nyitott vasárnap a Mitsubishivel újoncnak számító Tóth-Bakai páros. A Domonkos-Horváth duó kicsúszott és bár a nézők igyekeztek segíteni rajtuk, nem tudták folytatni a versenyt. A Volte-Rimár kettős elektromos problémája miatt kilenc hellyel hátrébb szorult, helyüket a Nagy-Juhász páros foglalta el. Tóthék az ötödik helyen találták magukat egy felborulást követően, de a nézők segítségével lehetőséget kaptak a verseny befejezésére, általuk lépett előre a Nagy-Juhász és a Bakonyi-Bereczki duó. Az első helyet hagyták hátra Velenczeiék, így ismét az ifj. Vincze-Kuti kettős vették át a vezetést és tartották meg a célig.

A BMW-k uralta H5 kategóriában Szekeresék törtek az élre, utánuk következett a Gyarmati-Kocsis kettős, valamint a Horváth-Adorján páros. Ők előzték a negyedik helyen álló Tajmeléket, valamint az ötödik pozíciót elfoglaló Klausz-Klausz duót. (6. Bala-Berger, 7. Horváth-Simon, 8. Halmos-Szebényi, 9. „Gagarin”-Antal, 10. Debreczeni-Szőllősi). A vasárnapi első gyorson Szekeresék a harmadik helyre csúsztak, de a legtöbbet Tajmelék vesztettek gázproblémájukkal, a negyedik pozícióról a harmincadik helyre estek vissza. A negyedik szakaszon felcserélődött az első két hely a Horváth-Adorján és a Gyarmati-Kocsis kettős között, emellett a Szekeres-Szekeres kettős mögé lépett feljebb a Horváth-Simon, valamint a Tőzsér-Oláh páros, akik a következő gyorson megelőzve előbbieket elfoglalta a negyedik helyet.

Opel Astrával autózott a H4 első helyére a Csomós-Nagy páros megelőzve a Honda Civic Type-R-rel közlekedő Óraiékat, valamint a Lada 2101-et terelgető Nagy Varga-Kórodi párost. Negyedik helyen parkolt le a vasárnap reggeli gyorsaságiig Lada VFTS-ével a Pénzes-Mészáros kettős, mögöttük fordult ötödikként a Potje-Szabados duó. (6. Kókai-Kamasz, 7. Tim-Timár, 8. Geró-Fekete, 9. Balogh-Szabó, 10. Nagy-Handa). Hét helyet ugrott előre a Molnár-Világi kettős a másnapi első szakaszon, őket követte a Kókai-Kamasz páros, ez azonban nem sokáig maradt így. Óraiék ugyan folyamatosan kategória első időket autóztak, egy két és félperces büntetés miatt elkezdték ledolgozni hátrányukat, végül a második helyen értek célba a Nagy Varga-Kórosi kettős mögött. Utánuk következett a Molnár-Világi, a Németh-Foczkó, valamint a Kókai- Kamasz duó.

A mezőny legnépesebb kategóriája a H3-as lett hetvennyolc indulójával, akik közt is az ifj. Géringer-Spath kettős bizonyult az első gyorsasági legjobbjának. Második a Szauer-Szauer, harmadik pedig a Krizsán-Koós páros lett a kategória szombat esti, ideiglenes eredménylistáján. Hetyei Patrik és Somodi Attila Lada VFTS-sel negyedikként, a Baksai-Nagy duó pedig ötödikként zárta a napot. (6. Bertus-Adamcsek, 7. Kolencsik-Groholy, 8. Pócs-Bagó, 9. Skripeczky-Nagy, 10. Jánosa-Brunekker). A második gyorson a Kolencsik-Groholy kettős a harmadik, a Pócs-Bagó duó a negyedik, az ötödik helyre pedig a Bertus-Adamcsek páros autózta fel magát. A hatodik szakaszon Bertusék kicsúsztak, így helyüket a Fancsik-Kapás kettős vette át.

Fotó: Somoghy Attila (SomaFoto)

A tavalyihoz hasonlóan nagy csapást mért Suzuki GTI-jével kategóriájára az Oberling-Marcsa kettős, akik mintegy 24,5 másodperc előnyt halmoztak fel egyetlen gyorsasági alatt a H2 második helyén álló Nyitray-Vén párossal szemben, őket követte a Percze-Pikó kettős 35,6-tal lemaradva az éltől. A Horváth-Fischer duó a negyedik, Aczélék az ötödik helyről folytathatták vasárnap a versenyt. (6. Szigeti-Blaskovits, 7. György-Bauer, 8. Morber-Guzi, 9. Alföldi-Török, 10. Káré-Káré). Oberlingék minden egyes gyorssal növelték előnyüket a kategóriatársakkal szemben, hétből hét szakaszt megnyerve nem volt kérdés, hogy ők állhatnak a dobogó felső fokán. A Percze-Pikó kettős és Nyitrayék több ízben is pozíciót cseréltek, de küzdelmük nem tartott sokáig, Perczéék az ötödik gyors után feladták a versenyt, így a Horváth-Fischer páros léphetett helyükbe, őket követték Aczélék és a György-Bauer duó. Az utolsó gyorsaságin estek ki Horváthék, így a Szigeti-Blaskovits kettős is befért az első ötbe.

Mindössze két páros állt rajthoz a H1-es kategóriában, mindketten Trabanttal vették fel a versenyt egymással és az idővel, a nap végén a Somogyi-Öreg páros szerezte meg az elsőséget a Kávai-Szabó kettőst megelőzve. A vasárnap folytatódó megmérettetés harmadik gyorsasági szakaszán esett ki a Somogyi-Öreg duó, Kávaiék tehát nem kaptak egyéb feladatot, mint célba érni, amit sikerre is vittek.

 

Szerző: M. Dóra


Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top