• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Problémák és   megoldások

ERC Croatia Rally 2013.

 

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa Puskádi János és Gódor Barna számára kissé problémásra sikeredet a Porec környékén megrendezett ERC futam Horvátországban. Az eddig szinte mindig hiba nélkül működő Super 2000-es Fabia ezúttal kissé makrancos formáját mutatta, emiatt sokszor jóval több időt töltött a versenyzőpáros a gyorsasági szakaszokon, mint ami a pontszerző helyezés szempontjából ideális lett volna.

 

 

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa, Puskádi János és Gódor Barna ezúttal a Porec környékén megrendezett aszfaltos ERC futamon indult Horvátországban, amely a kontinensviadal hazánkhoz legközelebb található helyszíne volt. A Super 2000-es Fabia versenyautó most is a szokásos aprólékos felkészítést kapta, mégis néhányszor megtréfálta személyzetét, bár az is lehet, hogy ez csak „sértődött válaszlépés” volt arra a hibára, amit Jani korábban sohasem követett el, most viszont rögtön kétszer is egymás után.

A verseny legelején, két egymást követő szakasz rajtjában sikerült picivel korábban elindulni a kelleténél, amit először 10 másodperces, második alkalommal már 1 perces büntetéssel „jutalmaznak” a szabályok. Így aztán „neki is állhattak” sietni, hogy a megszerzett tetemes hátrányt ledolgozzák, ami azért sem volt egyszerű, mert az egyébként is huncut módon csúszós felületű pályákat a verseny elején még az eső is áztatta.

Az igen tempós, szürke aszfaltos gyorsokon további nehézséget jelentett a rengeteg felhordás, ami a kanyarok levágásából adódott és ennek okán az útról „egyre lejjebb költöző” ideális ív fokozott defektveszélyt jelentett. Ilyen körülmények között nem egyszerű dolog sietni, de a verseny még az ERC-n sem eléggé hosszú ahhoz, hogy ilyen sok elvesztegetett másodpercet megengedhessen magának az ember.

A sietség a vizes pályán először egy szerencsésnek mondható megforgást eredményezett, majd később az etapon, a verseny közúti útvonalán volt egy kis izgalom. Amikor az egyik alagút fizetőkapujánál Janiék több mint tíz percre „beszorultak” egy „bénázó” autós miatt, aki valamiért nem tudott fizetni, ezért a sorompó nem engedte útjára sem őket, sem pedig a mögötte várakozó 7 – 8 autót. Így viszont néhány perc késéssel érkeztek meg Opatijába, az ott felállított gyűjtő állomásra, de ezt a késést több más versenyzőpárosnak is a verseny vezetősége bölcsen jóváírta.

Később aztán az autó is „beledöfte az első tőrt” versenyzőinkbe, amikor az egyik befecskendező fej hibája miatt egy henger egy időre „elköszönt” a motorból. A három hengeres motor pedig csak például Wartburgban üzemszerű, a Super 2000-es Skoda teljesítményének enyhén szólva sem használ. Egyetlen szerencse, hogy ez a probléma egy olyan szakaszon történt, ami után a szervizpark következett, ettől függetlenül igen ijesztő volt.

Az ominózus injektor fejet, amely még jócskán „élhetett volna tovább” gyorsan kicserélte a Szervizcsapat, így a következő körre ismét hibátlan autóval mehetett Jani és Barna, hogy folytassa a felzárkózást az újabb keletkezett hátrány miatt. Az első nap végére aztán az abszolút 22. helyig sikerült felkapaszkodni, ami azért a tervektől még igencsak távol állt.

A második nap aztán úgy indult, hogy talán az esőt megússza a Croatia Rally mezőnye és Janiék is lelkesen folytatták az eredménylistán való egyre feljebb kapaszkodást. Délelőtt még minden rendben volt, azonban a nap második felében az egyik szakasz rajtja előtt ismét „tőrt döfött a Fabia versenyzőpárosunk hátába”.

A kuplung munkahengerből elillant az olaj, így csak nagy nehezen sikerült a váltót 1. fokozatba kapcsolni egy óriási csattanás kíséretében. Mindez a gyors rajtjában és az óra már ketyegett. Kb. 17 – 18 másodpercet követően sikerült végre elrajtolni, ami azért előny, mert a szabályok értelmében 20 másodpercen belül el kell hagyni a versenyautóval a rajthelyet, ellenkező esetben a versenyből kizárják a párost. A hab a tortán az volt, hogy ily módon később sebességet váltani is sokkal nehezebb volt, nagyon nagy erővel lehetett csak mozgatni a váltókart.

A szervizparkban aztán váltó le, munkahenger kicserél és a Skoda Motorsport és a Baumschlager Racing egy-egy tagjával kiegészült Szervizcsapat fantasztikus munkájának köszönhetően egy perc késés nélkül, megint hibátlan autóval hagyhatták el Janiék a szervizparkot az újabb kellemetlenséget követően. Megnyugtató a Szervizcsapat felkészültsége, higgadtsága és gyorsasága, ha netán valamilyen probléma adódik. Továbbá az is, hogy baj esetén azonnal segítségre siet a gyári Skoda csapatból és/vagy a BRR-től is egy-egy szakember, ezúton is köszönet érte! 

A verseny vége felé aztán újból eleredt az eső, ami ezek után már annyira hiányzott, mint „ablakos tótnak a hanyatt esés”. A Puskádi – Gódor párosnak talán ez volt az egyik „legrumlisabb” versenye hosszú évek óta, de azért még nem mondtak le arról, hogy a pontszerző helyek egyikére, az első tíz közé kerüljenek. A végére még jutott egy defekt is, ami szintén nem segített abban, hogy ez a terv sikerüljön. A célba érkezés az abszolút 14. helyen összejött, ám a pontszerzés ezúttal elmaradt, bár visszagondolva a történtekre, a csapat még így is elégedett lehet.

Sikerült azonban az EUROSOL HONDA CIVIC TYPE-R legénységének Bessenyey Zolinak és Nyírfás „Yuli”-nak a pontszerzés, nem is akárhogyan, mivel az ERC 2 WD Kupa ezüstérmes helyezése mellett az abszolút 10. helyezést is elérték, megszerezve első „igazi” ERC abszolút pontjukat is. Ezzel a szép eredménnyel tovább erősítették vezető pozíciójukat az ERC 2 WD Kupa tabelláján és néhány héten belül talán kimondhatjuk azt is, amit most még nem mondhatunk ki. J

 

 

Csökő Zoltán

 

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY és az EUROSOL - HONDA Civic Type-R ezúton is köszöni Partnereinek, Támogatóinak segítségét, akik lehetővé teszik, hogy a csapat e csodálatos helyszíneken és versenyeken részt vehessen itthon és az ERC sorozatban.

 

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top