• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Rovanpera: győzelemmel a vb cím felé

Akropolisz Rali riportja

  1. szeptember 7-10.

 

Kalle Rovanpera Finnországi visszaesését követően visszaült a nyeregbe és meg is nyerte a hétvégi Akropolisz Ralit. Ez volt a Toyota címvédő világbajnokának idei harmadik győzelme és mivel már csak három verseny van hátra, elég jó esélye van a címvédésre. A második helyen Rovanpera csapattársa, Elfyn Evans ért célba. A bronzérmes hely Dani Sordóé lett a Hyundaijal.

 

A nagy esőzések lezajlottak még a versenyt megelőzően Görögország középső részén. Igaz, helyenként hatalmas pocsolyákkal meg kellett küzdenie a résztvevőknek, de az itt szokásos forró időjárási körülményekre felkészülve álltak végül rajthoz. 

 

Murván, száraz időben nem előnyös az első helyről rajtolni. Ez azonban nem fogott ki a versenygyőztes finn pilótán. Nagyon jó formában versenyzett a Toyota 22 éves ralisa, de győzelméhez az is hozzájárult, hogy korábban a ralit vezető két nagy név, Thierry Neuville (Hyundai) és a nyolcszoros világbajnok Sebastien Ogier (Toyota) kiestek a versenyből. Mindkét sztárpilóta a köves-sziklás utak kihívásain vérzett el. A Hyundai belga pilótájának autójának az első felfüggesztése szombat délután sérült meg, míg Ogier a 12. gyorsasági szakasz után állt meg. Nekicsapta autóját egy sziklának s emiatt meghibásodott az autójának a hátsó felfüggesztése.

 

Rovanpera egy könnyed vasárnapi vezetéssel biztosította be a győzelmét úgy, hogy még a Power Stage győzelmet és az azért járó bónuszpontokat is behúzta. Ezzel 33 pontra növelte előnyét az egyéni ponttáblán csapattársához, Evanshoz képest, aki úgy néz ki örök második marad a Toyotánál.

 

A walesi pilóta több, mint egy percet elvesztett szombaton autója túlmelegedése miatt, de nagy csatát követően Dani Sordóval, visszaverekedte magát a második helyre. Sordo így sem lehet bánatos, hiszen utoljára Kenyában ült versenyautóban még júniusban, s bár kevéssel vesztette el a második helyet, mégis ő lett a legjobb helyen végző Hyundai-pilóta, s az egyetlen, aki dobogóra is állhatott.

 

Ott Tanak erőre kapott a hétvégén. Az észt pilóta azonban kapott egy masszív 3 perc 40 másodperces büntetést, mivel a vízpumpa az autójában meghibásodott és emiatt késve indult pénteken. A fordos pilóta szerencséjére azonban innentől kezdve hibátlanul vezetett és bár nagy, négy perces lemaradást szedett össze, de ez is elegendő volt a negyedik helyezéshez.

 

Esapekka Lappi (Hyundai) lett az ötödik, akit Takamoto Katsuta követ a hatodik helyen. Ezután három WRC2-es pilóta következik. Andreas Mikkelsen, a WRC2 kategória győztese, Gus Greensmith és Yohan Rossel ért célba az első tízben. Az utolsó pontszerző helyezés Sebastien Ogier-é lett, aki kiesését követően újraindult és legalább egy pontot begyűjtött itt is.

 

Folytatás a hónap végén (2023. szeptember 28-október 1.) a dél-amerikai Chile Ralin, amelyet először és utoljára 2019-ben rendeztek meg. A koronavírus járvány miatt eddig nem tértek ide vissza a ralisok, de idén ismét elutaznak abba az országba, amely 2019-ben sorban 32. országként rendezhetett rali világbajnoki fordulót.

 

2023-as Akropolisz Rali eredménye

 

  1. Kalle Rovanpera (FIN) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:00:16,7
  2. Elfyn Evans (GBR) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:01:48,4
  3. Dani Sordo (ESP) i20 N Rally1 HYBRID 3:01:52,6
  4. Ott Tanak (EST) Puma Rally1 HYBRID 3:04:45,1
  5. Esapekka Lappi (FIN) i20 N Rally1 HYBRID 3:06:39,0
  6. Takamoto Katsuta (JPN) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:07:37,6
  7. Andreas Mikkelsen (NOR) Fabia RW WRC2 3:09:57,7
  8. Gus Greensmith (GBR) Fabia RS WRC2 3:10:08,0
  9. Yohan Rossel (FRA) C3 WRC2 3:11:23,7
  10. Sebastien Ogier (FRA) GR Yaris Rally1 HYBRID 3:12:00,1

 

 

Forrás: facebook.com/amberprkft/

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top