• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Elmarad a Budapest Rallye

Ezért marad el a Budapest Rallye 2014-ben:

 

BUDAPEST RALLYE 2014


RENDEZŐI KÖZLEMÉNY


Tisztelt Versenyzők,Csapatok, MNASZ tagok!


Mint arról a tegnapi nap folyamán sokan értesültek az idei Budapest Rallye bajnoki futam megrendezése a Laroco Motorsport Egyesület, mint bejelentett rendező részéről a tegnap történtek figyelembe vételével nem vállalható!


Tisztában vagyok, a döntésem versenyzőkre és a bajnokságban résztvevő csapatokra és saját sportegyesületünkre gyakorolt hatásával, következményeivel, de úgy gondolom, hogy a tegnapi napon a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség vezetésének és a megbízott RSB vezetőnek – és a nem létező rallyesport bizottság – működése egy olyan ponthoz ért, ahol muszáj megállnunk!

Muszáj akkor is, ha ennek a döntésnek a következménye az lesz, hogy sem én, sem a Laroco Motorsport a jövőben a magyar rallyesport életben - 21 év után - semmilyen módon nem vehet majd részt.

A korábbiakban, azt az álláspontot képviseltem, hogy nem szerencsés az MNASZ belső problémáinak széles nyilvánosság előtti megvitatása, nyílt levelek megjelentetése és internetes fórumokon történő kiteregetése. A problémainkat magunk között,csendben kellene rendezni. Mert a nyilvánosság előtt kiteregetett szennyest sokan „látják” , és olyanokhoz is eljut, akiknek a segítségére és a támogatására számítunk. Ezzel pedig végső soron a sport érdeke sérül! Közös érdekünk lenne, hogy mindez ne így történjen. Tisztában vagyok azzal is, hogy a tagság jelentős része versenyezni szeretne csupán – csendben és háborítatlanul – és nem kíván részt venni a sportpolitikai illetve szakmai kérdések megoldásában!


A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség azonban demokratikus elvek alapján – és törvényi feltételek szerint – szerveződő sportszövetség. Működésben – legalább is működésének bizonyos momentumaiban – elkerülhetetlen a tagság aktív részvétele és akaratának kinyilvánítása! Az elmúlt időszakban az MNASZ vezetésén belül, a feszültségek olyan szinten eszkalálódtak, hogy a szervezet vezetője nem kommunikál az elnökségi tagokkal, nem hajlandó a közgyűlést összehívni, valamint legfőbb céljainak egyike (neki és tanácsadóinak) a sporttanács illetve tagjainak likvidálása – bármi is lesz ennek a következménye a működésre nézve!
Ebben a törekvésben, hű szövetségese az általa júniusban megbízott Szabados Lajos szakágvezető!

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miként befolyásolják a fentiek, a Budapest Rallye megrendezésének a kérdését?

 

A válasz az, hogy alapjaiban!


A történések rövid leírása:

A rendezvény programjának megtervezése július 2. felében a Veszprém Rallyet követően megtörtént. Megkerestem Fodor Krisztiánt, hogy segítsen és társrendezőként működjön közre az idei BP Rallye szombati napjának lebonyolításában. Ezt követően augusztus első 2 hetében szinte valamennyi engedélykérelem – önkormányzatok, erdőgazdaság,kormányhivatal, környezetvédelmi főfelügyelőség, rendőrkapitányságok=.stb – beadásra és befizetésre kerültek.

Természetesen a szervezés folyamán jelen esetben is – mint mindig – merültek fel váratlan problémák, de ezeket folyamatosan egyeztettük és oldottuk meg. Még akkor is, ha egyébként augusztusban szinte az egész ország – különösen az államapparátus – nyaralt. Augusztus 27-ére meghívót kaptam, mint a verseny MNASZ felé bejelentett felelőse, hogy a szövetségben Benyó Miklós és Szabados Lajos Urak találkozni kívánnak velem, a Budapest Rallye megrendezésével kapcsolatos esetleges problémák illetve az gazdasági finanszírozhatóság kérdésében.

Természetesen elfogadtam a meghívást és megjelentem a megjelölt időpontban. Szövetségünk több választott vezetője és alkalmazottja is részt vett a megbeszélésen. Sajnos két ember nem jött el== (az elnök és a mb.vezető) utólag megüzenték, hogy Ők nem ülnek egy asztalhoz a Sport Tanáccsal és Móczár Péterrel. Mindez, nem rendített meg túlságosan, mert azt gondoltam, hogy mindenki aki tenni tud azért , hogy legyen BP Rallye, az jelen volt! Nyilvánvaló volt, hogy BP Rallye-nak lenniekell! 

Közben zajlott az előkészítő munka és próbáltuk megoldani a felmerülő problémákat. Készült a versenykiírás tervezet is, melyet még nem tudtunk véglegesíteni =. de igyekeztünk. Közben a Kassa Rallye sikeresen lebonyolódott. Ezen a rendezvényen – bár vártuk – nem jelent meg Szabados Lajos és Benyó Miklós elnök úr sem! Szeptember 13-án előzetes egyeztetést követően- jelentős késéssel ugyan - , a versenykiírás benyújtásra került a Sport Tanács felé, akiktől a mb. szakágvezető is megkapta. Az online nevezői felület beüzemelésre került, és a kiírás tervezetként felkerült a netre. (ugyanúgy mint a Miskolc Rallye és a Szfhvár Rallyek alkalmával )
Ezt követően szeptember 16-án reggel Kassai András ás Móni István sporttársak lekapcsolták a nevezői felületet. Kérdésemre, hogy miért? – tudomásomra hozták, Szabados Lajos utasítására. És ekkor, úgy gondolom megértettem valamit! Még akkor is, ha ez a felismerés fájdalmas ..pokolian fájdalmas, és nagyon nehéz szavakba önteni! Nem dughatom a nyakam olyan hurokba, mely kötélnek a vége valaki más kezében van! És feltett szándéka azt jó szorosrais húzni! Korábban – elnök és rsb vezető - már megüzenték a hűséges fegyverhordozókkal, hogy személyem és hangsúlyos közreműködésünk a rallyebajnokság lebonyolításában nem
kívánatos a továbbiakban! Megértve az üzenetet , nem vállalhatom fel, egy olyan bajnoki rendezvény lebonyolítását, melyet a szakágvezető nem hagyott jóvá, sőt kifejezetten utasítást adott a nevezések leállítására!


A saját és a családom érdekében nem vállalhatom fel annak lehetőségét, hogy a rendezvény alatt előforduló bármilyen probléma esetén, támadási felületet adja szövetségünk regnáló vezetője kezébe és ennek estleges következményeként hasonló helyzetbe kerüljek,mint Pénzes Zsolt korábbi szakágvezető! (lsd alább) Ennyit nem ér=. Fontos leszögeznem, hogy a BP Rallye rendezvény előkészítése megfelelő ütemben haladt – még akkor is ha a leírt határidőkben csúszások voltak - több szükséges hozzájárulás már megérkezett és valamennyi tulajdonos illetve engedélyező szerv (hatóság) előzetes szóbeli hozzájárulásával rendelkeztünk. 

A rendezvény anyagi kerete is rendelkezésre állt – beleértve az MNASZ ST által tett ígérvényt is! 21 évnyi működésünk során, sok hibát követtünk el! Átéltünk borzalmas tragédiákat és boldogító sikereket! De a működésünket a sport iráni elkötelezettség hatotta át minden pillanatban. Mindig minden versenyt megrendeztünk és ezt próbáltuk magas színvonalon, mert MINDENKI ezt akarta.

Volt jó vezetése az MNASZ-nek és volt kevésbé jó! De az akarat közös volt, hogy bajnokságnak lennie kell! Aztán 2012-ben ez először megsérült, amikor is elmaradt az Eger Rallye. És most újra==.. és a szakmai (rsb) vezetés szándéka most már nem a segítség és a működés hanem az ártó szándék és a pusztítás! Az elmúlt 2 hónap során az Rsb vezetővel semminemű egyeztetés, előkészítés a versenyek és a jövő tekintetében nem volt. A mai nappal sincs bajnokság állása. Mi ez, ha nem a versenyzők és a tagság totális semmibe vétele?! A vállalt tisztséggel járó feladatok el nem látása!


Ma ott tartunk, hogy :

- 2014.május 5. óta az MNASZ formailag törvénysértő módon működik, és ezt az elnök eltitkolja a tagság elől.(ekkor érkezett meg a Törvényszék határozata az MNASZ-be, hogy nem vezeti át a közgyűlés határozatait és az új alapszabályt)
- félve, hogy a tagság elmozdítja a pozíciójából az elnök nem meri összehívni a közgyűlést, pedig elemi érdek lenne a törvényes működés helyreállítása az MNASZ-nek. Erre csak a közgyűlésnek van lehetőség.
- az MNASZ jelenlegi Elnöke személyes csatákat vív a vezetőség más tagjaival!
- az alapszabály – mindegy is,hogy melyik – rendelkezéseivel szembe menve törvénytelenül nem nevez ki választott tisztségviselőt, személyes indokok miatt
- sem az MNASZ sem az RSB nem rendelkezik semmilyen sportszakmai koncepcióval, mely legalább megvitatásra alkalmas lenne.
- az amatőr rallyeban tavaly történt halálos balesetekkel kapcsolatos eljárásokban szerzett információkat nem a tagok és választott tisztségviselők megvédése (a sport védelme) érdekében használják, hanem kifordítva, aljas módon ártó szándékkal.
- a tagság mindezt elnézve , szó nélkül veszi tudomásul. ( a 2013.évi városlődi rallye sprint versenyen történt halálos balesettel kapcsolatban folytatott rendőrségi vizsgálat során Bognár Gábor rendezőt és Pénzes Zsolt akkori szakágvezetőt a rendőrség meggyanúsította foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel. Ennek a büntetési tétele 2-8 év szabadságvesztés. Pénzes Zsolt ügyvédje a védelem stratégiájának felépítése és adatgyűjtése során megkereste az MNASZ-t.

 

Ezen megkeresés során jutott az elnök és környezete olyan információk birtokába, melyet saját, az alapszabállyal ellentétes – rsb vezető kinevezése - döntéseit és működését kívánja alátámasztani ,leplezni.)
Azt gondolom,hogy mindannyian a döntéseink során felelősséget vállalunk! Ha hagyjuk azt, hogy a fejünk felett hozzanak olyan döntéseket, melyek alapjaiban befolyásolják a szeretett sportunk létét és működést akkor bizonyos értelemben a saját magunk áldozatai is vagyunk!
Ha nem vagyunk képesek, közös álláspontot kialakítani – mi a sportban érdekeltek – és elveszünk a saját érdekeinkben és mindennapi csatáinkban, akkor megérdemeljük a sorsunkat!
Még abban sem vagyok biztos, hogy mindezen elnöki és rsb vezetői döntéseket a rosszindulat szüli! Lehet,hogy „csak” az alkalmatlanság! Vagy csak az, hogy néhányan beleszerettek saját pozíciójukba, szerepükbe! Márpedig a munkát el kell végezni valakinek! Nem elég hangzatos – az 50-es évek hangulatát idéző – kommünikéket megjelentetni az MNASZ weblapján! Valóban lehetne versenynaptár szeptember végére vagy október közepére! Mert Eger,Miskolc,Székesfehérvár,Veszprém,Kassa,Pécs várja a rallye bajnokságot és hajlandó is tenni érte! De így biztosan nem fog menni== Fentiek figyelembe vétele mellett is, a Budapest Rallye lemondásával kapcsolatban a felelősség kizárólag engem terhel!


Egy egykori jóbarát a múltban, azt mondta egy MNASZ közgyűlés alkalmával, hogy: amíg csak rúzsozzuk a szart és aki 20 évnél régebben van itt nem áll fel és húzza el a csíkot, addig nem lesz érdemi változás! - Akkor tapsoltam==
- Nem gondoltam volna,hogy én leszek az első a sorban! Az idei volt a 21. évünk..


Veszprém 2014. szeptember 17.

Lakatos Róbert
sk

 


Köszönettel tartozom azoknak, akik kapcsolataikat és energiáikat felhasználva segítették a Budapest Rallye 2014 bajnoki futam előkészítését:


(abc sorrendben)
- Domonkos László
- Fodor Krisztián
- Gulyás Péter
- Herczig Norbert
- Kovács József
- Móczár Péter
- Pásztor Gábor – Taxi4
- Pénzes Zsolt
- Szabó László
- Tóth Imre

 

Eredeti dokumentum: Kattint IDE!

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 14., kedd

    Nincs több hibázási lehetőség II. Hell Diósgyőr Rally - Sajtóközlemény Nincs más hátra, mint előre. Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt hendikeppel indult az idei magyar bajnokságban, hiszen a szezonnyitó veszprémi futamon nem tudtak pontokat…
  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top