• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Az Alpok lábánál folytatják

Forma-1-es beharangozó

Osztrák Nagydíj, Spielberg

  1. július 3.

 

 

A szomszédos Ausztriába, a modern Red Bull Ringre látogat a Forma-1-es mezőny a hétvégén. 2014-ben több mint egy évtizednyi kihagyást követően rendeztek ismét Osztrák Nagydíjat a pálya, és egyben a Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz nyomására. Azóta eltelt két év, s érezhető, hogy a hungaroringi futam számára, dacára a kitűnő magyar szervezésnek és a pálya rendkívüli elhelyezkedésének, vetélytársat jelent.

 

Az idei évben a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azzal sem segítette az osztrák, a magyar és a német verseny szervezőit, hogy egyazon hónapba, júliusba sűrítette be mindhárom versenyt. Ezáltal nehezítve a promóterek dolgát azzal, hogy ugyanazon nézők pénztárcájáért küzdhetnek meg egymással. Az egyik legrégebbi versenypályaként nagy hírnévre szert tevő Hungaroring reményeink szerint sokáig részese lesz a versenynaptárnak.

 

2015-ben zsinórban másodjára sikerült nyernie Nico Rosbergnek a Red Bull Ringen. A német pilótának nagyon fekszik ez a pálya. A rajtnál elhúzott az első helyről rajtoló Lewis Hamilton mellett és utána már megállíthatatlan volt. Hamilton kénytelen volt beérni a második hellyel, a bronzérmes helyezés Felipe Massáé lett. Ez az eredmény egyáltalán nem meglepő annak a ténynek a tükrében, hogy ez a pálya nagyon fekszik a Mercedes motor hajtotta autóknak. 2014-ben ugyancsak Rosberg és Hamilton, valamint a szintén Williams-szes pilóta, Valtteri Bottas állhatott dobogóra.

 Fotó: Amber PR

Bár a pálya a Red Bullé, komolyabb eredményt még nem tudtak pilótái letenni az asztalra hazai terepen. Daniel Ricciardo ért el mindkétszer jobb helyezést. 2014-ben nyolcadik lett, 2015-ben pedig körhátrányban ért csak célba a tizedik helyen.

 

Nico Rosberg így nem a Red Bulltól vagy a Ferraritól, de még csak nem is Hamiltontól tart a legjobban Ausztriában, hanem a Williams párosától. „Különösen a Williams autói ellen kell majd kemény harcot vívni, hiszen már korábban is megszorongattak bennünket. Szerintem azonban a mi Ezüst Nyílunk rendelkezik a mezőny legjobb csomagjával és már alig várom, hogy meglássuk, hogy mire vagyunk képesek Spielbergben. Két győzelmet szerezni két egymás utáni futamon ugyanazon a pályán, mindig különleges. Ha tehát három versenyből mienk lenne a harmadik győzelem is, az már szuper lenne.” – szögezte le az egyéni ponttáblán 24 pontos előnnyel az élen álló Mercedes-pilóta.

 

A címvédő világbajnok Lewis Hamilton sem hagyja azonban magát. Az Európa Nagydíj Bakuban nem sikerült jól számára, de hiszi, hogy ha jobb munkát végez, faraghat hátrányából az egyéni ponttáblán. „A spielbergi egy old school pálya. Gyors és könnyed. Nehéz rajta az előzés, de helyenként meg lehet próbálni valami mást, így ez egy jó kis kihívás. Nagy előnyt jelent az élről rajtolni, így az időmérő edzésre rá kell koncentrálnom és a múltkorinál jobb munkát kell végeznem.” – szögezte le az utóbbi időben egy magyar modellel, Palvin Barbarával randevúzgató pilóta.

 Fotó: Amber PR

Nem indult éppen zökkenőmentesen a tavalyi Osztrák Nagydíj, ahol mindjárt a rajt után egy csúnya baleset borzolta az idegeket. A rajtot követő második kanyarból kijövet Kimi Raikkönen és Fernando Alonso autója egymásba csúszott, s Alonso McLarenjével Raikkönen Ferrarija tetején landolt. Szerencsére nem találta el a McLaren Raikkönen fejét, mert úgy akár végzetes sérülést is elszenvedhetett volna a finn pilóta. Így viszont mindketten megúszták a balesetet komolyabb sérülés nélkül. Remélhetőleg idén még hasonlóban sem lesz részünk.

 

Éppúgy, mint a kanadai pálya, a Red Bull Ring is igénybe veszi az autók motorját, fékrendszerét és az abroncsokat. Kevés kanyar és egy sor egyenes nehezíti a megfelelő autóbeállítást. Rövid a pálya, ahol sokat kell fékezni, nagy az üzemanyag felhasználás, így ez utóbbi hatékonyságának nagyon fontos itt a szerepe, ami a Mercedes kezére játszik. A Pirelli Montreal után ide is az ultralágy, a szuperlágy és lágy abroncsait viszi.

 

Hozzánk hasonló időjárás fogadja a mezőnyt Ausztriában. 25-28 fok körüli hőmérséklet és elszórt záporok várhatók a térségben.

A verseny és a pálya

 

Ez a versenypálya magasan fekszik, így az alacsony légnyomás másként terheli a motorokat, mint az eddigi versenyeken. Érdekes lesz megfigyelni, hogyan reagálnak erre a csapatok. A hegyes-dombos pályán három nagyon gyors egyenesen és gyors kanyarokon kell keresztülverekednie magát a mezőnynek 71 körön át.

 

A 71-körös Osztrák Nagydíj július 3.-án 14 órakor veszi kezdetét. A pálya hossza: 4,326 km, a teljes versenytáv 307,02 km. A körrekordot Michael Schumacher tartja 2003-ból 1'08.337-es időeredménnyel.

 

2015-ben Nico Rosberg (Mercedes) nyerte meg az Osztrák Nagydíjat. A német pilóta ideje 1:30:16.930 volt. A második helyen Lewis Hamilton (Mercedes) ért célba, míg a bronzérmes helyezést Felipe Massa (Williams) szerezte meg.

 

Forrás: Amber PR
Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…
  • 2024. április 10., szerda

    Pistiék az Opel mellett tették le a voksukat… A Molnár Pisti – Novák Balázs kettős mindig meglepi a nagyközönséget. Veszprémben ismét egy új típust választottak a srácok, ami nem más, mint egy Opel Corsa Rally4-es versenyautó. „Az egész…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top