• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Olasz meló bajnokavatással

ERC San Remo Rally 2013.

 

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa Puskádi János és Gódor Barna számára a San Remo Rally-val zárult a 2013-as ERC szezon. Tavaly ilyenkor még úgy volt, hogy az átstrukturált ERC sorozatnak nem lesz része az olasz aszfalt futam. De végül mégis bekerült a naptárba a már 55. alkalommal megrendezett legendás verseny, amelyet követően a csapatnak több oka is volt az örömre.

 

Az igen nagyszámban jelenlévő nézőközönségnek is betudható, hogy végül a rendezőség biztonsági okokból nem engedélyezte a San Remo Rally és az ERC történetének is leghosszabb gyorsasági szakaszát. Ennek hossza éppen megegyezett volna a már tradicionális futam korával, azaz 55 kilométert kellett volna egyben teljesíteni a mezőnynek, köztük az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosának, Puskádi Jánosnak és Gódor Barnának is.

Ennek ellenére így sem volt könnyű a feladat, mert két részletben ugyan, de megtartották ezt a gyorsot is, csak volt egy rövid „szusszanás”, azaz egy kis etap valahol a közepe táján. Emiatt egy kis káosz kerekedett a verseny rajtja előtt, de ez mondhatni, megszokott Európának ezen a részén. J Végül aztán rendben lement az első nap, amely okozott egy kis kalandot, pontosabban fejtörést Janiéknak.

Az első nap első köre gond nélkül eltelt, ráadásul az első három pálya útvonala gyakorlatilag megegyezett a később este sorra kerülő „kettévágott” hosszú szakasz nyomvonalával. Aztán a sötétben a mintegy 25 kilométernél elvágott maratoni gyors végén egyszer csak erősen lecsökkent a fékhatás, sőt a padlón koppant a fékpedál.

Így egy darabon csak a kézifék állt rendelkezésre a lassításhoz, ami nem túlságosan bíztató jelenség. A következő esti 30 kilométerre, a rövid összekötő szakasz után már jobb volt a helyzet. A hiba okát is megfejtette Jani és Barna, így némileg átgondolt vezetéstechnikával, kevésbé drasztikus stílusban már további problémák nélkül sikerült teljesíteni az első nap hátralévő részét.

A második napon a sötétet ugyan megúszták a versenyzők, de a pályák cseppet sem voltak könnyebbek. A rengeteg ritmusváltás, a nagyon nagy szintkülönbségek és az állandóan változó tapadás tekintetében nem történ változás az első naphoz képest. Az abroncs választék erre a versenyre kiegészült a legkeményebb keverékkel, az R30-as típussal. Az erdőben az árnyékos részeken, huncut módon megbúvó nedvességek viszont nem kedveztek ezeknek a gumiknak és időnként igen kalandos és ijesztő fékutakat eredményeztek.

A szakaszok hossza és stílusa „elvárta” a legkeményebb gumikat. Ezek folyamatos üzemi hőmérsékleten tartása viszont a hűvös hegyi gyorsokon annyira agresszív vezetési stílust igényelt, hogy várható volt a fékek idő előtti elfáradása, így Jani inkább a közepes keverékű gumik mellett döntött, ami viszont kérdéses volt, hogy kibírja-e a kört. További gond nem adódott, csak az egyik szakaszon szűnt meg a generátor töltése, de szerencsére rögtön ezután szervizpark következett, ahol a problémát gyorsan sikerült megoldani.

Az 55. San Remo Rally-n végül sikerült célba érni. Bár a pontszerzés ezúttal elmaradt, a páros mégsem elégedetlen. Igen izgalmas és jó hangulatú „lokális” csata zajlott például a profi Subarus Toshi Arai-ékkal, akiket végül sikerült is megelőzni. Nagyobb sietség esetén csak a kockázat lett volna nagyobb, az első tízbe ezen a versenyen nem volt esély beférni. Ez még a Production Car kategória jelenlegi bajnokainak, Aigner-éknek sem sikerült.

A sikeres célba érkezés kapcsán viszont mindenképp megemlíthető egy olyan tény, amire méltán büszke lehet az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY teljes Legénysége: A 2013-as szezon eddigi összes futamán, legyen az ERC vagy ORB vagy RTE, ahol elindult a Super 2000-es Skoda vagy az R3-as Honda, mindkét autó minden esetben célba ért. Ez az eredmény önmagában is komoly teljesítmény, hiszen mindkét autó az ORB (Magyar Országos Rallyebajnokság) távjának, „üzemórájának” nagyjából a háromszorosát teljesítette ebben az évben. Ezért a precíz, odaadó munkáért hatalmas köszönet és elismerés illeti a Hegyaljai Zsolt által vezetett Szerviz Csapatot, akik nélkül nem születhettek volna meg az idei év olykor kimagasló eredményei. J

További hatalmas öröm és büszkeség, hogy a San Remo Rally után már kijelenthetjük: a „csapat a csapatban” vagyis az EUROSOL HONDA CIVIC TYPE-R versenyzőpárosa Bessenyei Zoli és Nyírfás „Yulee” az R3-as Honda Civic Type R-rel 2013-ban megnyerte az ERC 2 WD Kupa aranyérmét, azaz EURÓPA BAJNOKOK!!! J Ezúton is gratulálunk e nagyszerű és példátlan eredményhez! J

 

 

Csökő Zoltán

 

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY és az EUROSOL - HONDA Civic Type-R ezúton is köszöni Partnereinek, Támogatóinak segítségét, akik lehetővé teszik, hogy a csapat e csodálatos helyszíneken és versenyeken részt vehessen itthon és az ERC sorozatban.

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. május 07., kedd

    II. Hell Diósgyőr Rally: Megkezdődött a nevezési időszak Gőzerővel zajlik a szervező munka, május utolsó hétvégéjén Diósgyőrbe érkezik a hazai rali szakág. A HUMDA ORB mezőnye mellett ugyanis az ORB2, az ORB3 és a Historic kategória képviselői is…
  • 2024. május 02., csütörtök

    Eszter & Csabi a Rally Hungary-n  2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. V-Híd Rally Hungary 2024.04.12-14. Juhász Csaba - Velezdi Eszter Kole Media Center…
  • 2024. május 02., csütörtök

    A második helyről fúródtak a földbe Velenczeiék Veszprém Rally – összefoglaló Sajnos hamar be kellett fejeznie az évadnyitó veszprémi futamot a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt párosnak. A SKODA Fabia R5 Evo versenyautóval induló párosnak a harmadik…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top