• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás

Lappi északon tartja a győztes trófeát

Finn Rali riportja

 1. július 27-30.

 

 

Esapekka Lappi nyerte meg a Finn Ralit vasárnap, s ezzel világbajnoki ralis pályafutása első győzelmét gyűjtötte be Finnországban. Elfyn Evans britként a második helyre ékelődött be az első Lappi és a szintén finn harmadik helyezett Juho Hanninen közé.

 

A Toyota elégedett lehet, hiszen az első és harmadik helyet szerezte meg két finn pilótája révén. Lappinak ráadásul ez mindössze a negyedik versenye volt a Rali Világbajnokságban. Jari-Matti Latvala, 2014-2015 győztese, nagy harcot vívott a győzelemért Lappival, de a veterán ralis kiesett szombat délelőtt, mikor autójának elektromos irányító rendszere meghibásodott. Lappi ezután megtartotta előnyét az élen a rövid utolsó nap során is. Bár autójának bal hátsó kereke szétment egy szélesen bevett kanyar során, mégis az élen tudott maradni.

 

„Hihetetlen, hihetetlen. Hazai földön vagyok, így várható volt, hogy erősen megyek, és úgy is lett. A győzelem azonban álmaim netovábbja volt. Nagy köszönet a csapatnak, mivel rövid idő alatt egy nagyon gyors autót építettek nekem.” – szögezte le a versenygyőztes finn.


Fotó: Amber PR

Elfyn Evans nagy csatát vívott a második helyért, s a brit végül meg tudta őrizni a legjobb nem északi pilótaként elért helyezést. A skandinávok dominánsak voltak ezúttal is. A negyedik helyezett Teemu Suninen nagyon szép versenyzést mutatott be. A második helyen haladt, mígnem az utolsó előtti gyorsasági szakaszon kicsúszott és megtörte Fordját. Ez így is figyelemreméltó teljesítmény egy olyan fiatal pilótától, aki mindössze második versenyén vett részt egy WRC volánja mögött.

 

Ott Tanak nyerte meg az utolsó szakaszt, a Power Stage-et és így az övé az öt bónuszpont. Evans, Neuville, Latvala és Hanninen szerezte meg itt a maradék pontokat (4-3-2-1).

 

Thierry Neuville hatodik helyével beérte Sebastien Ogiert az egyéni világbajnokságban, s jelenleg megosztva állnak az első helyen 160-160 ponttal. Sebastien Ogier számára korán véget ért a rali, az első nap kiesett. Megsérült felfüggesztéssel fáknak csapódott autójával, ráadásul navigátora sem érezte jól magát, bár komolyabban nem sérült meg egyikőjük sem.


Fotó: Amber PR

Craig Breen lett a legjobb citroenes pilóta. Az ír az ötödik helyen ért célba. Ott Tanak, aki az első nap defektet kapott, végül hetedik lett a Fiestával. Az első tizet a 2016-os Finn Rali-győztes Kris Meeke, Dani Sordo és Mads Östberg zárják.

 

A következő világbajnoki ralira ismét hosszabban kell várnunk, hiszen 2017. augusztus 17-20. között kerül megrendezésre a Német Rali. Az áprilisi Korzika Rali után visszatér a mezőny aszfaltra, nem is akárhová. A Német Rali egy teljesen aszfaltos futam lesz.

 

2017-es Finn Rali eredménye

 

 1. Esapekka Lappi (FIN) Toyota Yaris WRC 2:29:26,9
 2. Elfyn Evans (GBR) Ford Fiesta WRC 2:30:02,9
 3. Juho Hanninen (FIN) Toyota Yaris WRC 2:30:03,2
 4. Teemu Suninen (FIN) Ford Fiesta R5 2:30:28,4
 5. Craig Breen (IRL) Citroën C3 WRC 2:30:49,5
 6. Thierry Neuville (BEL) Hyundai I20 2:31:00,0
 7. Ott Tanak (EST) Ford Fiesta WRC 2:31:20,5
 8. Kris Meeke (GBR) Citroën DS3 2:32:39,5
 9. Dani Sordo (ESP) Hyundai I20 2:33:38,4
 10. Mads Östberg (NOR) Ford Fiesta 2:33:48,1

 

A világbajnokság eredménye a Finn Rali után:

 

 1. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 160 pont
 2. Sebastien Ogier (FRA) M-Sport WRT 160 pont
 3. Ott Tanak (EST) M-Sport WRT 119 pont
 4. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Racing WRC 114 pont
 5. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport  84 pont
 6. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT  79 pont
 7. Craig Breen (IRL) Citroen WRT  53 pont
 8. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport  51 pont
 9. Juho Hanninen (FIN) Toyota Racing WRC  46 pont
 10. Esapekka Lappi (FIN) Toyota Racing WRC  45 pont

 

Gyártók

 

 1. M-Sport WRT 287 pont
 2. Hyundai Motorsport 251 pont
 3. Toyota Racing WRC 184 pont
 4. Citroen WRT 127 pont 

Forrás: Amber PR
Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Partnerek

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc@pirirc.hu

Tetszik? Töltsd le!

ORB - Rallye 1 Hírek

 • 2017. október 18., szerda

  Kazár Miklós: „Most csak az számít, hogy célba értünk” A Pro Racers duója számára a visszarázódás volt a végeredmény az idei Mecsek Rallye-n, melyet a hetes rajtszámmal kezdtek, és a hetedik helyen zártak A meglehetősen hosszúra nyúlt szünet után…
 • 2017. október 16., hétfő

  Szeretnének átgurulni a céldobogón Parasznya után a Mecsek Ralin csatázik a Kurtos Róbert – Szegedi Máté kettős. Úgy néz ki a Mitsubishi lóerői előkerültek, míg Máté külföldi versenyeken tapasztalatot gyűjtött. Egy feladatot tűztek ki…
 • 2017. október 16., hétfő

  Három a magyar igazság és egy a ráadás Ezt a mondást a Herczig Norbert – Bacigál Igor páros komolyan vette az ORB hétvégi pécsi futamán. A SKODA Rally Team Hungaria versenyzőpárosa ugyanis nem csak a hétvégi futamot nyerte…

Médiapartnerek

RW.jpgamc.pngcsapassunk.jpgdrifted.pngdrifting.jpgfelelemnelkul_200x100.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpglepold.jpgmgr.jpgpasi.jpgrallyfotok.pngrc.jpgrvo.jpgsimfans.jpgskinc.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top