• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Chile, három év kihagyást követően

Rali Világbajnokság, Chile Rali beharangozó

  1. szeptember 28- október 1.

 

 

Egy olyan helyszínre érkeznek meg a csapatok a hétvégére, amely 2019-ben debütált a Rali Világbajnokságban. A koronavírus járvány miatt azonban itt vége is lett a történetnek, egy időre. Chile a 32. ország volt, amely világbajnoki versenyt rendezhetett, s idén visszatér ebbe a dél-amerikai országba a rali mezőnye.

 

A május óta tartó murvás maraton utolsó fordulójához érkezünk meg a hétvégén. Szokás szerint itt is az elsőként rajtolók hátrányban lehetnek a később rajtolókkal szemben. Az útsöprögetés itt is kellemetlen feladat lesz az élen haladók számára, elsősorban a világbajnokságban vezető Kalle Rovanpera számára. Május helyett szeptember végén-október elején kerül megrendezésre ez a rali, az ilyenkor szokásos 15-17 fokos nappali hőmérséklettel. A déli féltekén lévő tavaszi időjárás hozza magával az esőzések esélyét.

 

2019-ben Ott Tanak itteni győzelmével beírta a nevét a ralis történelemkönyvekbe. „Jó kis rali volt a legutóbbi, amikor ott jártunk. Az utak remekek voltak, helyenként Walesre emlékeztettek. A szezon utolsó murvás ralija. Nagyszerű verseny, egyszer voltam, egyszer nyertem, így már nagyon várom.” – szögezte le a Ford észt pilótája.

 

A második helyen Sebastien Ogier ért célba, míg a dobogó harmadik fokára Sebastien Loeb állhatott fel. Kalle Rovanpera akkor csak a kilencedik lett. Mekkorát változott azóta a világ! A Toyota szerezte meg az első győzelmet, s minden bizonnyal a másodikra hajt Chilében. 

 

Legutóbb az Akropolisz Ralin az első két helyet a Toyota pilótái gyűjtötték be, s a gyári ponttáblát is vezeti a csapat 91 pontos előnnyel. Amennyiben 13 pontot vagy annál többet szerez a csapat a dél-amerikai versenyen, akkor ott világbajnokká koronázzák. Ami az egyéni ponttáblát illeti, Kalle Rovanpera 33 ponttal vezet csapattársa, a második helyezett Elfyn Evans előtt. Ugyanúgy 33 ponttal lemaradva a harmadik helyen a Hyundai pilótáját, Thierry Neuville-t találjuk. Nekik hármójuknak van még matematikai esélyük az egyéni világbajnoki címre. 

 

A rali

 

A 2023-as Chile Rali csütörtöktől vasárnapig tart, s a 16 gyorsasági szakasz összesen 320,98 km hosszú lesz. A rali főhadiszállását ezúttal is a fővárostól, Santiagótól, 500 km-re délre található Concepciónban rendezik be. 

 

Az ünnepélyes rajt csütörtök este veszi kezdetét Los Ángelesben, mielőtt a mezőny elindulna a háromnapos megmérettetésre a vadabb régió ligetes területein, közepesen gyors gyorsasági szakaszokon. A technikás és gyors ívelt utak nagy kihívást jelentenek idén is a versenyzők számára. Az útvonal nagy része új a négy évvel ezelőttihez képest. Vasárnap négy szakaszt teljesítenek a csapatok és a El Ponen 2 Wolf Power Stage-el ér véget a rali.




A világbajnokság állása az Akropolisz Rali után:

Pilóták

 

  1. Kalle Rovanpera (FIN) Toyota Racing WRT 200 pont
  2. Elfyn Evans (GBR) Toyota Racing WRT 167 pont
  3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 134 pont
  4. Ott Tanak (EST) M-Sport Ford WRT 119 pont
  5. Sebastien Ogier (FRA) Toyota Racing WRT 99 pont
  6. Esapekka Lappi (FIN) Hyundai WRT 98 pont
  7. Takamoto Katsuta (JPN) Toyota Racing WRT 66 pont
  8. Dani Sordo (ESP) Hyundai WRT 63 pont
  9. Teemu Suninen (FIN) Hyundai WRT 34 pont
  10. Pierre Loubet (FRA) M-Sport Word WRT 28 pont

 

Gyártók

 

  1. Toyota Racing WRC 430 pont
  2. Hyundai WRT 339 pont
  3. M-Sport Ford WRT 220 pont



Forrás: facebook.com/amberprkft/

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top