• Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás

Ogier triplázott Monacóban

Monte-Carlo Rali riportja

  1. január 21-24.

 

 

Sebastien Ogier ott folytatta, ahol abbahagyta. A csúcson. A Volkswagen francia pilótája ugyanis a 2015-ös szezonzáró Wales Ralin szerzett győzelmét követően a 2016-os szezonnyitó Monte-Carlo Ralin is nyerni tudott. Ez volt Ogier zsinórban harmadik Monte-Carlo Rali-győzelme. A német gyártó boldogságát csak fokozta az Andreas Mikkelsen által megszerzett második helyezés. A norvég pilóta tavalyi bronzérmes helyét ezúttal ezüstre váltotta. Thierry Neuville harmadik helyével megmutatta a Hyundainak, hogy még nem szabad leírni őt, kiválóan tud még versenyezni.

 

Sebastien Ogier domináns teljesítményt nyújtott a 2016-os szezon első raliján. Kris Meeke a Citroenjével tudott egyedül a közelébe férkőzni a verseny elején, de később kénytelen volt feladni a versenyt autójának sebességváltójának meghibásodása miatt (egy kőre ráhajtott és az tette tönkre autója köztes hűtőjét). Ezután már tiszta volt az út a VW pilótája számára a dobogó legfelső fokára, aki a16 gyorsasági szakaszból nyolcat megnyert. Ogier végül több, mint két perces előnnyel nyert és még a Power Stage győzelmet is behúzta. Így a címvédő pilóta maximális pontokkal hagyja el Monte-Carlót.

 

Andreas Mikkelsen nagy csatát vívott Thierry Neuville-lel a második helyért, ami eddigi legjobb eredménye ezen a megmérettetésen. Bár bevallotta, hogy nagy szerencséje volt abban, hogy Meeke és VW-s csapattársa, Jari-Matti Latvala kiesett, még így is nagy küzdelmek árán tudta az ezüstérmet elcsípni a sikerekre éhes Neuville előtt. A belga pilóta azonban nem várt problémákba ütközött az utolsó előtti gyorsasági szakaszon, így a bronzérmes helyre kormányozta célba azt az új Hyundai i20-ast, amely nagyon szépen mutatkozott be első futamán.

 

Mads Östberg első versenyén az M-Sport Fordjának volánja mögött nem is futott rossz versenyt. Bár a norvég pilóta tavaly felfért a dobogóra, most új csapattal és új navigátorával a negyedik helyig tudott elérni. Bár az előtte állókat nem tudta megközelíteni, elég nagy előnyre tett szert ahhoz, hogy az utána jövők veszélyt jelenthessenek rá.

 

Így volt ezzel a Citroen protezsáltja, Stephane Lefebvre is, aki az ötödik helyre vitte célba autóját. Alig négy másodperccel mögötte autózott a 2014-es Monte-Carlo Rali második helyezettje, Bryan Bouffier, de a francia a 13. gyorsaságin nekiment egy falnak, és már nem tudta folytatni a versenyzést. Bár Meeke eredménytelensége nagy csalódás volt a Citroen számára, Lefebvre ötödik helye valamelyest megédesíti a francia gyártó hétvégéjét.

 Fotó: Amber PR

 

A Hyundai által előrébb léptetett Dani Sordo ralija nehezen indult, de később magasabb tempóra kapcsolt. Végül az utolsó nap Bouffier kiesése és Tanak óvatos vezetése hozzásegítette a spanyolt a hatodik helyhez. Ráadásul a Power Stage-en szerzett második helyének köszönhetően még két ponttal gazdagodott. Tanak visszafogott debütálást nyújtott új csapatjával, a DMACK-kal, s a hetedik helyért járó pontokkal gazdagodott.

 

Sok áldozattal járt a szezonnyitó rali. Meeke, Latvala és Bouffier mellett a kiesők között láthatjuk Hayden Paddon, Robert Kubica és a fiatal fordos Eric Camilli nevét is. Ez utóbbiak mind ugyanannak a jeges jobbkezes kanyarnak estek áldozatul a 3. és 6. gyorsasági szakaszon.

 

A WRC2 kategória első helyezettje Elfyn Evans lett a hetedik. Őt, Esapekka Lappi követi a nyolcadik helyen. Az első tizet a veterán német Armin Kremer zárja, aki egyben a WRC2 kategória ezüstérmese is.

 

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, hiszen 2016. február 11-14. között kerül megrendezésre a Svéd Rali. Ezen a havas, zord ralin az északi pilóták lesznek előnyben, hiszen számukra a hóborította utak teljesen megszokottak. 2015-ben be is jött a papírforma Jari-Matti Latvala győzelmével, de az tavaly felborult. Sebastien Ogier olyan jó formában kezdte az évet, hogy Monte-Carlo után Svédországban is győzedelmeskedett.

 

2016-ös Monte-Carlo Rali eredménye

 

  1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Polo 3:49:53,1
  2. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Polo 3:51:47,6
  3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai I20 3:53:11,0
  4. Mads Östberg (NOR) Citroën DS3 3:54:40,8
  5. Stephane Lefebvre (FRA) Citroën DS3 3:57:28,7
  6. Dani Sordo (ESP) Hyundai I20 4:00:28,6
  7. Ott Tanak (EST) Ford Fiesta RS 4:01:33,0
  8. Elfyn Evans (GBR) Ford Fiesta RS 4:08:23,9
  9. Esapekka Lappi (FIN) Skoda Fabia 4:10:34,1
  10. Armin Kremer (GER) Skoda Fabia 4:10:37,0

 

A világbajnokság eredménye a Monte-Carlo Rali után:

Egyéni

 

  1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Motorsport                             28 pont
  2. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Motorsport 15 pont

 

  1. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Motorsport                             19 pont
  2. Mads Östberg (NOR) Citroën WRT 12 pont
  3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 10 pont
  4. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport   8 pont
  5. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT   6 pont
  6. Sebastien Loeb (FRA) Citroen WRT   6 pont
  7. Kris Meeke (GBR) Citroën WRT                                                 4 pont
  8. Martin Prokop (CZE) Jipocar Czech National Team   2 pont

 

Gyártók

 

  1. Volkswagen Motorsport 43 pont
  2. Hyundai WRT 27 pont
  3. Citroën WRT 12 pont
  4. M-Sport WRT 12 pont
  5. Jipocar Czech National Team 6 pont
  6. FWRT SRL 1 pont

 

Forrás: Amber PR
Fotó: Amber PR

Facebook Oldal

Tetszik? Töltsd le!

Sajtóanyag küldés

Kérjük felirat nélküli képet mellékeljenek! pirirc[kukac]pirirc.hu

ORB - Rallye 1 Hírek

  • 2024. április 26., péntek

    A hazai elit is érkezik a II. Diósgyőr Rallyra május végén Négy esztendő után tér vissza a magyar rali elit a borsodi megyeszékhelyre. A HUMDA Országos Rally Bajnokság idei második futamát ugyanis diósgyőri központtal bonyolítják le. Május 24-26. között a szakág…
  • 2024. április 11., csütörtök

    A legtöbb pontot akarják elhozni Velenczeiék Veszprémből! 2024.04.12-14. – 30. Veszprém Rally – beharangozó Tavaly és azelőtt is a dobogó harmadik fokán fejezte be a szezont a Velenczei Ádám – Vánsza Zsolt páros. Idén még motiváltabbak, hogy…
  • 2024. április 10., szerda

    Veszprém Rally: A kedvenc versenyével nyitja az ORB szezont Osváth Péter Már csak két nap és kezdetét veszi az idei ORB szezon, ugyanis április 12-14. között a veszprémi murvás pályákon bizonyíthatnak a versenyzők. A háromnapos futamon természetesen Osváth Péter és navigátora,…

Médiapartnerek

amc.pngdrifted.pngdrifting.jpgfonix.jpghajoka_200x100.jpgrallyfotok.pngrc.jpgsimfans.jpgstamas.jpgw_MTI_200x100.jpg
Go to top